Mehika bo dobila prvo žensko predsednico. Kdo je Claudia Sheinbaum?

Svet 03. Jun 202408:28 0 komentarjev
Claudia Sheinbaum
Foto: Yuri Cortez/AFP

V Mehiki so v nedeljo potekale predsedniške volitve, prepričljiva zmaga pa se obeta Claudii Sheinbaum. Tako bi Sheinbaum postala prva ženska predsednica Mehike in bi nasledila odhajajočega Manuela Lopeza Obradorja, svojega mentorja.

Vzporedne volitve kažejo, da bo Claudia Sheinbaum, klimatologinja in nekdanja vodja mestnih oblasti v Ciudadu de Mexicu, zmagala na predsedniških volitvah. Javnomnenjska agencija Parametria je kandidatki vladajoče stranke Morena napovedala kar 56 odstotkov glasov.

Delni izidi kapljajo in kažejo, da po 30 odstotkih preštetih glasov Sheinbaum prepričljivo vodi z več kot 57 odstotki glasov. Štetje glasov sicer poteka počasi, zaradi česar tekmica Sheinbaum Xóchitl Gálvez seje dvome o legitimnosti volitev, piše AP. Na X je zapisala: “Glasovi so tukaj. Ne dovolite jim, da jih skrijejo.”

Zmaga Sheinbaum v prvem krogu bi bila pomemben korak za Mehiko, državo, znano po svoji še vedno pretežno mačistični kulturi. Prav tako je to država z drugo največjo populacijo katoličanov, takoj za Brazilijo.

Claudia Sheinbaum bi postala prva ženska predsednica v Mehiki, prav tako pa je še niso imeli v ZDA ali Kanadi.

“Nikoli si nisem predstavljala, da bom nekega dne volila žensko,” je dejala 87-letna Edelmira Montiel, podpornica Sheinbaum v najmanjši mehiški zvezni državi Tlaxcala. “Prej sploh nismo mogle voliti, ko pa smo lahko, smo morale izbrati tistega, ki ga je določil mož. Hvala bogu, da se je to spremenilo in da lahko to doživim,” je dodala Montiel za Reuters.

Sheinbaum levo, Galvez desno (Foto: Quetzalli Nicte-Ha/REUTERS)

Pred sabo ima bodoča predsednica Mehike sicer težko pot. Uresničiti mora obljube, da bo okrepila priljubljene politike socialnega varstva, obenem pa bo podedovala velik proračunski primanjkljaj in nizko gospodarsko rast.

Obljubila je, da bo izboljšala varnost v državi, vendar je navedla le malo podrobnosti – med volitvami je bilo ubitih 38 kandidatov, tako pa so postale najbolj nasilne v zgodovini države. Številni analitiki ocenjujejo, da so organizirane kriminalne združbe v času mandata Manuela Lopeza Obradorja še povečale svoj vpliv.

Nedeljske volitve je zaznamoval tudi umor dveh ljudi na voliščih v zvezni državi Puebla. V času mandata aktualnega mehiškega predsednika je bilo ubitih več kot 185.000 ljudi. Število umorov se sicer počasi zmanjšuje.

Vladajoča stranka Morena je svojega kandidata razglasila tudi za zmagovalca tekme za župana Ciudada de Mexica, kar je eden najpomembnejših položajev v državi. Opozicija temu oporeka in trdi, da je zmagal njen kandidat.

Uradne rezultate je mogoče pričakovati v ponedeljek zjutraj po lokalnem času, kar je popoldne po našem.

Kdo je Claudia Sheinbaum?

Nekdanja vodja mestnih oblasti v Ciudadu de Mexicu se je rodila v judovski družini. Starši njene mame so prebegnili iz Bolgarije v Mehiko, ko so bežali pred nacisti.

Študirala je fiziko in nato energetski inženiring. Med doktoratom je nekaj raziskav opravila tudi na kalifornijski univerzi v Berkeleyju.

Že kot študentka je bila politično aktivna, med predvolilno kampanjo pa je pogosto poudarila, da so njeni starši sodelovali v študentskih protestih leta 1968, kar jo je navdihnilo pri njenem delu. “Vedno sem govorila: sem hči leta ’68,” je dejala.

Mehiški predsednik
Foto: Henry Romero/REUTERS

Njen mentor je bil Andrés Manuel López Obrador, ki ga je spoznala leta 2000. Mehiški predsednik je še vedno izjemno priljubljen, a ker so v državi omejeni na en sam šestletni predsedniški mandat, letos ne sme več kandidirati.

Lopez Obrador je bil vseskozi v ospredju kampanje, a Sheinbaum vztrajno zavrača trditve opozicije, da bo njegova lutka. Se je pa zavezala, da bo nadaljevala številne njegove politike, tudi tiste, ki so pomagale najrevnejšim v Mehiki.

Odnosi z ZDA

Izziv za novo predsednico bodo tudi napeta pogajanja z ZDA o skupinah migrantov, ki prihajajo v ZDA prek Mehike, pa tudi o varnostnem sodelovanju na področju trgovine z drogami v času, ko v ZDA divja epidemija fentanila.

V Mehiki pričakujejo, da bodo ta pogajanja še težja, če bo novembra na predsedniških volitvah zmagal Donald Trump. Ta je obljubil, da bo uvedel 100-odstotne carine na kitajske avtomobile, izdelane v Mehiki, in dejal, da bo za boj proti kartelom mobiliziral posebne enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!