Meloni “iz spoštovanja do državljanov” vzdržana pri glasovanju o von der Leyen

Svet 28. Jun 202407:35 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes sporočila, da "iz spoštovanja do državljanov" ni podprla predloga glede imenovanj na vodilne položaje v evropskih institucijah. V oči najbolj bode prav vzdržanost pri podpori Ursule von der Leyen, ki so jo voditelji držav članic Evropske unije v četrtek v skladu s predhodnim neformalnim dogovorom predlagali za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Von der Leyen se je že zavzela za dobro sodelovanje tudi z Meloni. Na vprašanje o (ne)podpori Italijanke pa je dejala: "Zame je zelo pomembno, da sodelujemo s tistimi, ki so proevropski, ki podpirajo Ukrajino in zagovarjajo vladavino prava."

Voditelji držav članic EU so na srečanju v Bruslju Nemko Ursulo von der Leyen ponovno predlagali za predsednico Evropske komisije za nov petletni mandat. Nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo so izbrali za novega predsednika Evropskega sveta, estonsko premierko Kajo Kallas pa za novo visoko zunanjepolitično predstavnico EU.

Giorgia Meloni je na družbenem omrežju X po koncu srečanja zapisala, da je dogovor o najvišjih funkcijah v EU, ki so ga v začetku tedna dosegle politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), socialisti (S&D) in liberalci (Renew), “napačen po metodi in vsebini”.

Zato se je odločila, da ga iz spoštovanja do državljanov in sporočila, ki so ga ti podali na volitvah. “Še naprej si bomo prizadevali, da bi Italija končno dobila težo, ki si jo zasluži v Evropi,” je dodala.

Foto: PROFIMEDIA

Meloni je pred vrhom EU kritizirala zakulisne dogovore o najvišjih položajih v EU in neimenovane evropske voditelje označila za oligarhe, ki so izdali volilce. Po njenem mnenju bi se moral volilni uspeh njene skrajno desne politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki je z liberalci v tesni tekmi za položaj tretje najmočnejše sile v Evropskem parlamentu, odražati v vodstvu povezave.

Meloni naj bi se pri glasovanju o von der Leyen vzdržala ter glasovala proti izvolitvi Coste in imenovanju Kallas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje