Meloni prispela v Libanon. To je prvi državniški obisk po okrepitvi spopadov

Svet 18. Okt 202416:20 0 komentarjev
Giorgia Meloni, Libanon
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes prispela v Bejrut v okviru prizadevanj za umiritev napetosti v regiji, ki jo pretresa vojna v Gazi in spopadi v Libanonu. Meloni je prva državna voditeljica, ki je obiskala Libanon po okrepitvi izraelskih napadov na cilje šiitskega gibanja Hezbolah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednico italijanske vlade Giorgio Meloni, katere država ima pomembno vlogo v mirovnih silah ZN v južnem Libanonu (Unifil), je ob prihodu na letališču v Bejrutu sprejel libanonski kolega Nadžib Mikati. Premierja se bosta v vladni palači sestala na dvostranskih pogovorih, poroča AFP.

V Bejrutu se je Meloni srečala tudi z vodjo italijanske dvostranske misije za usposabljanje v Libanonu (MBIL) in pri tem izrazila solidarnost z misijo Unifil po nedavnih incidentih z izraelsko vojsko, v katerih je bilo v zadnjem tednu ranjenih pet mirovnikov. V okviru Unifila je v južnem Libanonu nameščenih 1200 italijanskih vojakov.

Meloni, katere država trenutno predseduje skupini G7, se je pred tem mudila v Jordaniji, kjer jo je danes sprejel jordanski kralj Abdulah II. Govorila sta o zaostrenih razmerah na Bližnjem vzhodu in skupnih prizadevanjih za dosego prekinitve ognja v Gazi ter izpustitev izraelskih talcev, so sporočili v uradu premierke.

Pred obiskom v regiji je v začetku tedna napovedala, da bo odpotovala v Libanon, medtem ko bo zunanji minister Antonio Tajani naslednji teden obiskal Izrael in Palestino, da bi podprl mednarodna prizadevanja za umiritev bližnjevzhodne krize.

Do njenega obiska prihaja dan po tistem, ko je Izrael sporočil, da je ubil vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja. Meloni je ob njegovi smrti v četrtek dejala, da ta odpira pot “novi fazi” v vojni v Gazi, ki jo je sprožil Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!