Merklova vztraja pri patentni zaščiti cepiv proti covidu-19

Koronavirus 24. Jun 202113:06 0 komentarjev
Astrazeneca cepivo
Foto: REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes znova izrazila odločno nasprotovanje odpravi patentne zaščite za proizvajalce cepiv proti covidu-19. Za razliko od več drugih svetovnih voditeljev in mednarodnih organizacij namreč meni, da je prava pot za povečanje proizvodnje teh cepiv za revne države podelitev dodatnih licenc za njihovo proizvodnjo.

Kot je bila še jasna nemška kanclerka Angela Merkel, je po njenem mnenju politično dosežena opustitev patentov napačna pot, saj bo razvoj cepiv uspešen le, če zaščite intelektualne lastnine ne bomo odpravili. Med zagovorniki začasne odprave patentne zaščite so sicer ZDA, med nasprotniki pa Velika Britanija in EU.

Merklova je člane bundestaga nagovorila pred vrhom EU, ki se začenja danes v Bruslju. Obenem je bila to verjetno njena zadnja vladna izjava v parlamentu, saj bodo v Nemčiji septembra potekale zvezne volitve, po katerih se Merklova ne bo več potegovala za položaj kanclerke. V sredo je tako tudi zadnjič odgovarjala na poslanska vprašanja.

V današnjem govoru je sicer kanclerka med drugim tudi priznala nekatere napake, ki jih je v boju s pandemijo novega koronavirusa naredila EU.

Predvsem v prvem šoku po izbruhu je odziv temeljil na nacionalnih prizadevanjih posameznih članic, je priznala in nadaljevala, da “danes vemo, da zmoremo bolje in bomo v prihodnje tudi naredili bolje.” Opravilno sposobnost EU je treba nujno okrepiti, tako pri kriznem odzivanju kot zaščiti zdravja, skupnem notranjem trgu in pravilih o vstopu v državo oziroma unijo, je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!