
V Veliki Britaniji bi lahko na krožnikih kmalu postregli jedi, ki so bile nekoč le plod domišljije in del znanstvenofantastičnih filmov. Britanska vladna agencija za varno hrano je namreč sporočila, da bi v naslednjih dveh letih lahko dokončala "popolno oceno varnosti" dveh v laboratorijih pridelanih živil.
V Singapurju, Izraelu in nekaterih delih ZDA so že odobrili v laboratorijih gojeno meso za prehrano ljudi, v Združenem kraljestvu pa je bilo doslej dovoljeno le za prehrano hišnih ljubljenčkov. A to bi se lahko kmalu spremenilo.
Britanska vladna agencija za varno hrano je v ponedeljek objavila svoj “pionirski program za celično gojene izdelke” in napovedala, da bo v programu sodelovalo osem podjetij, ki proizvajajo živila, gojena v laboratoriju. Čeprav je na tak način mogoče pridelati tudi zelenjavo, se bodo podjetja osredotočila na meso in morske sadeže.
Znanstveniki v laboratorijih pridelano hrano, kot so burgerji, zrezki, klobase in losos, po poročanju SkyNewsa razvijejo iz drobnih živalskih celic. Gre za tako imenovane celično gojene izdelke, ki jih podjetja proizvajajo brez uporabe tradicionalnih načinov kmetovanja, kot je živinoreja.
Ti izdelki torej niso veganski, vegetarijanski ali rastlinski – so pravo meso, pridelano neposredno iz živalskih celic, pri tem pa živali ne zakoljejo. Laboratorijsko vzgojeno meso je zato zelo koristno tudi za okolje, saj za njegovo pridelavo pridelovalci ne potrebujejo ogromno zemljišč, zmanjšajo pa se tudi emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo pri živinoreji.

Medtem kritiki opozarjajo, da razvoj celično gojenih izdelkov pomeni še en odmik od naravnih živil, in to v času, ko že tako obstaja zaskrbljenost zaradi uživanja zelo predelanih živil. Prav tako so zaskrbljeni živinorejci, ki se bojijo, da tovrstne inovacije predstavljajo še eno grožnjo njihovemu preživetju.
“S prednostno obravnavo varnosti potrošnikov in zagotavljanjem varnosti novih živil, kot so celično gojeni izdelki, lahko podpremo rast v inovativnih sektorjih. Naš cilj je, da bi potrošnikom na koncu zagotovili večjo izbiro novih živil, hkrati pa ohranili najvišje varnostne standarde,” je povedal profesor Robin May, glavni znanstveni svetovalec agencije.
Minister za znanost Patrick Vallance je povedal, da bi z novim programom Združeno kraljestvo lahko utrdilo svoj položaj vodilnega svetovnega proizvajalca trajnostne hrane. “To delo ne bo pripomoglo le k hitrejšemu uvajanju novih izdelkov na trg, temveč bo okrepilo zaupanje potrošnikov, podprlo naš načrt za spremembe in ustvarilo nove gospodarske priložnosti po vsej državi.”
Številna podjetja v Združenem kraljestvu so se namreč že zdaj ukvarjala s pridelavo celično gojenih izdelkov, kot so mesne kroglice, a so se pritoževala zaradi težav pri pridobivanju dovoljenj agencije za varno hrano. Vladni oddelek je poročanju SkyNewsa zdaj sporočil, da bo skupina znanstvenikov in regulativnih strokovnjakov začela zbirati “stroge znanstvene dokaze” o izdelkih in načinu njihove izdelave.
Agencija za varno hrano pa se je zavezala, da bo v naslednjih dveh letih dokončala “popolno oceno varnosti” dveh laboratorijsko proizvedenih živil, kar bi omogočilo njihovo prodajo v Združenem kraljestvu.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje