Meta zaprla račune ruskih državnih medijev na svojih omrežjih

Svet 17. Sep 202413:34 1 komentar
Meta in RT
Foto: PROFIMEDIA

Na omrežjih Facebook, Instagram, WhatsApp in Threads so zaprli račune ruski državni televiziji RT, medijski skupini Rossiya Segodnya in povezanim podjetjem zaradi tujega vmešavanja, so v ponedeljek sporočili iz ameriškega tehnološkega podjetja Meta. Kremelj je v odzivu ocenil, da se je Meta s tem sama diskreditirala.

“Po skrbnem premisleku smo razširili ukrepe proti ruskim državnim medijem,” so sporočili iz Mete, kjer so po začetku vojne v Ukrajini do določene mere že omejili njihove objave na omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Meti so se za zaprtje računov, ki na njihovih omrežjih velja po vsem svetu, odločili sedem tednov pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in nekaj dni po tem, ko je ameriška vlada napovedala sankcije proti ruski državni televiziji RT in drugim medijem pod nadzorom Moskve.

Ameriška vlada je denimo obtožila uslužbenca RT, da sta v času kampanje pred predsedniškimi volitvami plačala podjetju iz Tennesseeja skoraj deset milijonov dolarjev za ustvarjanje in distribucijo vsebin za ameriško občinstvo, ki so vsebovala prikrita sporočila ruske vlade.

Ameriška vlada je hkrati napovedala začetek kampanje, s katero želi mednarodno skupnost opozoriti, da omenjeni ruski mediji delujejo v sklopu ruskega obveščevalnega aparata, poroča španska tiskovna agencija Efe.

“Meta se je z dejanji proti ruskim medijem, ki so nesprejemljiva, sama diskreditirala,” se je na odločitev ameriškega tehnološkega velikana danes odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska državna televizija RT je sicer v EU že od leta 2022 prepovedana zaradi dezinformacijskih kampanj o vojni v Ukrajini. RT je imela na Facebooku 7,2 milijona sledilcev in na Instagramu milijon. Njen račun pa je še vedno dostopen v državah zunaj EU na družbenem omrežju X, ki si ga lasti milijarder Elon Musk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje