Michelle Obama: S Kamalo Harris se v Ameriko vrača upanje

Svet 21. Avg 202408:01 0 komentarjev
Michelle Obama in Barack Obama
Michelle in Barack Obama na drugem dnevu nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle sta v torek sklenila drugi dan nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu. Demokrate sta pozvala, da v naslednjih več kot 70 dneh trdo delajo za izvolitev Kamale Harris na položaj predsednice ZDA.

Michelle Obama je Američanom predstavila Kamalo Harris kot žensko, ki upošteva nasvet, da je treba nekaj narediti, ne pa tarnati in se pritoževati nad usodo. Skupaj z Barackom Obamo sta predsedniško kandidatko prikazala kot sočutno osebo, ki bo trdo delala za vse Američane.

Michelle Obama je še zatrdila, da se s Kamalo Harris v Ameriko vrača upanje, kot leta 2008 s kampanjo njenega moža. Vendar pa je dodala, da je treba zato tudi delati. Pri tem je skovala nov slogan “Naredi nekaj”, ki ga je množica pograbila, kot tudi slogan Baracka Obame predelan iz njegovega “Zmoremo” v “Ona zmore”.

Medtem predsednika ZDA Joeja Bidna, Michelle Obama ni omenila, njen soprog pa je dejal, da je Biden leta 2020 rešil Ameriko. “Kaos, nesposobnost. Ta film smo že videli in vsi vemo, da je nadaljevanje vedno samo še slabše,” je o Trumpovi kandidaturi dejal Obama in zatrdil, da ima izkušnje, zato ve, da je Harris pripravljena prevzeti položaj predsednice.

Demokratski delegati so kandidaturi Harris in podpredsedniškega kandidata Tima Walza potrdili virtualno že pred konvencijo, v torek pa so izvedli ceremonialno predajo glasov ob glasni glasbi in rajanju, preden so nastopili govorniki. Med njimi je bil neodvisni senator iz Vermonta, ki je zavrnil trditve Trumpove kampanje, kako je bilo pod njim vse cvetoče in spomnil na čase pandemije koronavirusa ter zatrdil, da je Amerika okrevala šele pod Bidnom in Harris.

Tim Walz
Podpredsedniški kandidat Tim Walz (Foto: PROFIMEDIA)

Nastopila je nekdanja tiskovna predstavnica Melanie Trump Stephanie Grisham, ki je dejala, da Trump nima nobene empatije do soljudi. Nekoč naj bi ji razložil, da ni pomembno, kaj govoriš, ker če to dovolj časa ponavljaš, ti bodo ljudje verjeli vse.

Republikanski župan Mese v Arizoni John Giles je dejal, da Amerika v Beli hiši potrebuje odraslo osebo, ker so vsi videli, kaj se zgodi, ko tega ni. Soprog podpredsednice ZDA Doug Emhoff pa je dejal, da je bila poroka z njo prava odločitev in se bo kot takšna izkazala tudi za Ameriko po zmagi na novembrskih volitvah.

Demokratska konvencija se bo potekala do četrtka, ko bo imela govor Harris, svojega pa bo imel že nocoj Walz. Pred njim se bo po daljšem času na velik oder vrnil bivši predsednik ZDA Bill Clinton, ki velja za enega najboljših govornikov v sodobni zgodovini ameriške politike in ga je Obama šaljivo opredelil kot ministra za razlaganje zadev.

Tudi drugi dan konvencije je bila dvorana po ocenah televizijskih komentatorjev polna energije in navdušenja nad predsedniško kandidatko, ki je po poročanju medijev v slabem mesecu dni za kampanjo zbrala rekordnih pol milijarde dolarjev in prevzema vodstvo v anketah pred Trumpom.

Napovedi o nemirih zaradi protestov proti vojni v Gazi se doslej niso uresničile, protestnikov pa je tudi precej manj od napovedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!