Milijardni dobički naftnih velikanov: jih v Veliki Britaniji čakajo višji davki?

Gospodarstvo 01. Nov 202211:29 2 komentarja
BP
PROFIMEDIA

Podobno kot drugi veliki trgovci z energenti je tudi podjetje BP s sedežem v Londonu poročalo o izjemno visokem dobičku v trimesečju med julijem in septembrom, ki je posledica visokih cen nafte in plina v času ruske invazije na Ukrajino. Zaradi tega bo plačalo kar nekaj davka na nepričakovani dobiček, pri tem pa ostaja odprto vprašanje, ali bo nova britanska vlada premierja Rishija Sunaka energetske velikane v prihodnje obdavčila še bolj. O velikem dobičku v tretjem četrtletju so danes prav tako poročali v savdski naftni družbi Aramco.

Britanski trgovec z nafto in plinom BP je poročal o svojih velikih dobičkih v obdobju od julija do septembra. V tem obdobju, ki so ga zaznamovale visoke cene nafte in plina, je podjetje ustvarilo dobiček, ki presega osem milijard evrov, kar je več kot dvakrat več kot v enakem obdobju lani.  Takrat je njihov dobiček namreč znašal 3,3 milijarde dolarjev (več kot 3,3 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah BBC bo BP letos plačal za okoli 800 milijonov evrov davka na nepričakovani dobiček.

Ob visokih dobičkih podjetij, ki trgujejo z energenti, v Veliki Britaniji medtem pričakujejo okrepitev pozivov k povišanju davka na nepričakovani dobiček. To vrsto davka je uvedel trenutni premier Rishi Sunak v času, ko je v vladi Borisa Johnsona služboval kot minister za finance, še piše BBC.

Med zagovorniki te obdavčitve je tudi Alok Sharma, predsednik podnebnega vrha COP26, ki je lani potekal v Glasgowu. “Zbrati moramo več denarja z davki na nepričakovane dobičke naftnih in plinskih podjetij ter jih aktivno spodbuditi, da investirajo v obnovljive vire energije,” je zapisal na Twitterju.

Ali bo britanska vlada sledila tovrstnim pozivom in povišala ta davek, bo najverjetneje znano 17. novembra, ko bo Sunakova vlada predstavila svoj načrt reform za spopadanje s krizo. Viri s pristojnega ministrstva so za BBC povedali, da razprave o razširitvi davka na nepričakovane dobičke potekajo.

Bp
PROFIMEDIA

BP nikakor ni edino podjetje, ki je na račun visokih cen doseglo vrtoglave dobičke. Te so zabeležili tudi v Shellu, tekmecu BP, pri čemer je kar nekaj prahu dvignilo njihovo razkritje, da navkljub visokim dobičkom davka na nepričakovani dobiček v Veliki Britaniji niso plačali zaradi svojih investicij.

O visokih dobičkih poročajo tudi drugi trgovci z energenti, kot so TotalEnergies, ExxonMobil in Saudi Aramco, piše tiskovna agencija Reuters. Predsednik ZDA Joe Biden je ob tem (ameriška) podjetja pozval, naj prenehajo z “vojnim dobičkarstvom” in jim zagrozil z višjimi davki, če ne bodo povečala produkcije, kar bi pripomoglo k nižanju cen.

Savdski Aramco za 40 odstotkov okrepil četrtletni dobiček

O dobičku je poleg BP danes poročal tudi savdski državni naftni velikan Aramco, ki je v tretjem četrtletju ustvaril 42,4 milijarde dolarjev (skoraj 42,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 39 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Aramco je četrtletne rezultate objavil v času, ko se je razširjena skupina velikih dobaviteljic nafte Opec+ odločila skupni obseg črpanja zmanjšati za dva milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar naj bi zvišalo cene nafte. Opec+ je odločitev o zmanjšanju sprejel v začetku oktobra, veljati pa je začela danes.

“Medtem ko je v zadnjem obdobju na trgu vladala izredna negotovost, v podjetju dolgoročno pričakujemo, da se bo povpraševanje po nafti okrepilo, saj svet potrebuje cenovno dostopno in zanesljivo energijo,” je ob objavi poslovnih rezultatov navedel izvršni direktor Aramca Amin Naser.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje