Mineva 20 let od napada na šolo v Rusiji

Svet 01. Sep 202414:46 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Mineva 20 let od napada v ruski republiki Severna Osetija. V njem je 30 napadalcev v eni od šol za talce vzelo prek tisoč ljudi, skupno jih je umrlo več kot 330.

Mestece Beslan v ruski republiki Severna Osetija je pred 20 leti pretresel napad, v katerem je okoli 30 napadalcev iz Čečenije in Ingušetije v eni od šol za talce vzelo več kot 1.100 ljudi, večinoma otrok.

Napadalci so talce zajeli na prvi šolski dan leta 2004. Ruske posebne enote so po neuspešnih pogajanjih z ugrabitelji, ki so zahtevali umik ruske vojske iz Čečenije in izpustitev somišljenikov v Ingušetiji, dva dni pozneje vdrle v šolsko poslopje.

Sledile so ure eksplozij in streljanja. Varnostnim silam je na koncu uspelo obvladati napadalce, vendar za ceno 334 življenj talcev, od tega 186 otrok. V operaciji je bilo ubitih 31 napadalcev, prek 770 ljudi pa je bilo ranjenih. Ubitih je bilo tudi več pripadnikov varnostnih sil.

Odgovornost za napad je prevzel leta 2006 ubiti vodja čečenskih separatistov Šamil Basajev. Šolska telovadnica, kjer so ugrabitelji talce zadrževali brez vode, hrane in nujnih zdravil, je danes spominsko obeležje.

Foto: PROFIMEDIA

Šolsko leto se v Beslanu začne mesec dni kasneje kot drugod po Rusiji. V novem šolskem poslopju razredi nosijo imena umrlih pripadnikov posebnih enot, hodnik pa je opremljen z njihovimi fotografijami, kar jezi nekatere svojce žrtev. Nekateri tudi menijo, da oblasti napada nikoli niso ustrezno preiskale.

Minuli teden se je spominske slovesnosti ob 20. obletnici pokola v Beslanu udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Na njej je izrekel hude obtožbe proti tujim državam, ki da “niso poskušale le upravičiti pošastnega zločina, ampak so teroristom nudile tudi vse vrste pomoči”.

Putin je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da se morajo Rusi, tako kot so se borili proti teroristom v Beslanu, danes boriti proti “tistim, ki izvajajo zločine v regiji Kursk”, pri čemer se je navezoval na napad ukrajinske vojske v tej obmejni regiji.

Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!