Ministrica Fajon komentirala odstop Bidna in nadaljnje odnose z ZDA

Svet 22. Jul 202414:45 3 komentarji
Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je komentirala odločitev aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna, da odstopa od ponovne kandidature na predsedniških volitvah in kakšnih odnosov med ZDA in Slovenijo se nadeja po koncu ameriških volitev.

Ne glede na to, kdo bo novi predsednik ZDA, si bo Slovenija prizadevala za krepitev transatlantskih odnosov, je danes povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Komentirala je tudi določitev aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna, da odstopi od ponovne kandidature na predsedniških volitvah.

Dejala je, da odločitev trenutnega predsednika ZDA Bidna spoštuje.

“Verjamem, da je to zelo težka odločitev za predsednika, ki je veliko naredil za demokracijo v Združenih državah Amerike. Potrjuje tudi demokratičen proces znotraj demokratov in lahko samo zaželim srečo v kampanji,” je dejala Fajon.

Biden je ob umiku pri kandidaturi za demokratsko nominacijo podprl svojo podpredsednico Kamalo Harris. Fajon veseli, da je Biden podprl žensko, vendar pa so pred demokratsko stranko še konvencija in štirje meseci predvolilne kampanje. Ta bo po mnenju Fajon izjemno naporna, saj so ZDA močno razdeljene.

“Izzivi so veliki za vse”

Fajon je glede možnosti, da bi ZDA v primeru izvolitve republikanca Donalda Trumpa zmanjšale oziroma ustavile pomoč Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo, poudarila, da so ZDA v predvolilni kampanji.

“Spremljamo jo z vso, tudi zaskrbljenostjo, ko poslušamo izjave Trumpa ali sporočila, ki prihajajo do Evrope. Pa vendarle, Slovenija je v zadnjem času v transatlantskih odnosih naredila veliko. Kdorkoli bo pač na novo izvoljeni predsednik oziroma predsednica, bomo še naprej delali v smeri krepitve transatlantskih odnosov. Izzivi so zelo veliki za vse,” je zunanja ministrica povedala ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje