Misija ZN v Libanonu: Elektronske naprave sabotirali pred prihodom v Bejrut

Svet 20. Sep 202409:00 0 komentarjev
Pozivnik
Foto: Ann Wang/REUTERS

Prve preiskave libanonskih oblasti po valu eksplozij elektronskih naprav, ki so v torek in sredo terjale najmanj 37 smrtnih žrtev in ranile več kot 3.000 ljudi, so pokazale, da so eksploziv vanje namestili še pred dostavo v državo, je sporočila misija ZN v Libanonu, ki je za "teroristični napad" okrivila Izrael.

“Prve preiskave so pokazale, da so naprave pred prihodom v Libanon strokovno sabotirali […] in jih nato razstrelili s pošiljanjem elektronskih sporočil,” so pri misiji ZN zapisali v pismu, v katerega je vpogled dobila francoska tiskovna agencija AFP.

Libanon so v torek in sredo prizadele množične eksplozije pozivnikov, ročnih radijskih postaj in drugih naprav, ki naj bi jih uporabljalo oboroženo gibanje Hezbolah. Eksplozije so po podatkih libanonskih oblasti terjale 37 smrtnih žrtev, okoli 3.000 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi številni civilisti.

Misija ZN v Libanonu je za teroristični napad okrivila Izrael in sporočila, da je ogrozil diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja v Gazi in na jugu Libanona, kjer vse od izbruha vojne v Gazi 7. oktobra lani vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom.

Ob tem so v pismu pozvali Varnostni svet ZN, naj na današnjem izrednem zasedanju na temo smrtonosnih eksplozij v Libanonu poda ostro obsodbo. Zasedanja naj bi se udeležil tudi libanonski zunanji minister Abdalah Bou Habib, so za AFP povedali diplomatski viri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!