Mislil je, da so smeti. Uslužbenec muzeja v smetnjak odvrgel dragoceni eksponat

Svet 10. Okt 202405:07 1 komentar
pločevinki, razstava, umetnost, LAM muzej, Nizozemska, food art
Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM

V nizozemskem muzeju je uslužbenec v smeti odvrgel pločevinki, za kateri je mislil, da sta odpadek nemarnih obiskovalcev. V resnici sta bili razstavni eksponat.

Uslužbenci muzeja LAM v nizozemskem Lisseju so pred dnevi mrzlično brskali po smeteh, da bi našli dve zmečkani prazni pločevinki piva.

Akcijo je sprožil kustos muzeja po tem, ko je opazil, da sta izginili pločevinki, ki sta bili razstavljeni v muzejskem dvigalu.

Izkazalo se je namreč, da ju je pobral neki uslužbenec, misleč, da gre za odpadek, ki so ga tam pustili malomarni obiskovalci, in ju vrgel v smeti. Pločevinki sta bili v resnici del razstave muzeja, ki je največji svetovni muzej “food-arta”, umetniških izdelkov, ki predstavljajo jedi ali prehrambne izdelke. Omenjeni pločevinki sta tako bili delo francoskega umetnika Alexandra Laveta, ki ju je ročno poslikal, v muzeju pa so ju postavili v dvigalo prav z namenom, da bi bili videti kot odpadek.

pločevinki, razstava, umetnost, LAM muzej, Nizozemska, food art
FOTO: Zajem zaslona/INSTAGRAM

Na koncu so dragoceni eksponat odkrili v vreči za smeti.

“Pločevinki sta bili čudežno nedotaknjeni”, so na svoji spletni strani zapisali v muzeju in dodali, da so ju po najdbi očistili in postavili na nov prostor, ob vhodu v muzej.

V objavi na Instagramu so zapisali, da na uslužbenca, ki je naredil napako, niso jezni, še posebej, ker je nadomeščal nekoga drugega, ki bolje pozna zgradbo in razstavne eksponate. “V LAM pogosto najdete umetnine na nepričakovanih mestih. Na ta način našim obiskovalcem omogočamo poseben pogled na vsakdanje stvari,” so še zapisali. Sietske van Zanten, direktorica muzeja pa je dejala: “Gledano s pozitivne strani je to kompliment umetniku.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje