Množični protest v znamenitih zabaviščnih parkih: “Disney, ne bodi zlobnež”

Svet 18. Jul 202410:59 0 komentarjev
protestniki v Disneylandu
Foto: PROFIMEDIA

V sredo je na stotine zaposlenih v ameriškem medijskem in zabaviščnem velikanu Disney protestiralo. Delavci so opozorili, da je najsrečnejši kraj na svetu v resnici prostor ustrahovanja zaposlenih.

Na dogodku pred znamenitimi tematskimi parki v zvezni državi Kalifornija so ob zahtevah po zvišanju plač zažugali s stavko in opozorili na protisindikalne prakse podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zbrani na protestnem shodu v Anaheimu blizu Los Angelesa, od upravljalcev vlakcev do prodajalcev sladkarij, so se oblekli v tematske kostume, med njimi na temo Indiane Jonesa in Vojne zvezd.

Opremljeni so bili s transparenti z napisi, kot sta “Mickey bi rad pošteno plačilo” in “Disney, ne bodi zlobnež”.

Pogajanja med vodstvom podjetja in predstavniki štirih sindikatov, ki predstavljajo zaposlene v parkih, tečejo že od aprila. Doslej niso prinesla nobenih rezultatov, v sindikatih pa opozarjajo, da je t. i. najsrečnejši kraj na svetu v resnici prostor ustrahovanja zaposlenih.

Disney naj bi se zaradi nošenja sindikalne značke s podobo rokavice Mikija Miške, stisnjene v obliki pesti, z neprimernimi opozorili spravil na več kot 500 zaposlenih. V podjetju se branijo, da je značka v nasprotju z njihovim kodeksom oblačenja, obtožbe pa so sprožile preiskavo s strani pristojnega regulatorja.

Zaposlenih v resortu Disneyland, ki ga sestavljajo Disneyland in drugi kalifornijski tematski parki, niso stavkali že od leta 1984, protestnega shoda pa se je po navedbah organizatorja, sindikatov, ki zastopajo 14.000 delavcev, udeležilo okoli 1.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!