Potres na Hrvaškem, čutili so ga tudi v Sloveniji

Svet 13. Avg 202409:01 1 komentar
Potres Hrvaška
Foto: EMSC/X

Ob 8.43 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 4 v bližini Varaždina na Hrvaškem.

Po podatkih Evropskega mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bil epicenter potresa 10 kilometrov zahodno od Koprivnice in 69 kilometrov severovzhodno od Zagreba.

Žarišče je bilo na globini 10 kilometrov. Potres so čutili na širšem območju severnega dela Hrvaške, poroča N1 Zagreb.

Hrvaški seizmolog Tomislav Fiket je po potresu pri Koprivnici v oddaji Novi dan dejal, da se po njegovem mnenju ne dogaja nič posebnega. “Hrvaška je potresno aktivno območje. V tem delu države ni močnejših potresov, ni razloga za paniko. Seveda pa nikoli ne vemo. Problem potresov je, da se vedno lahko zgodijo. Čeprav mislimo, da se na nekem območju ne bodo zgodili, so potresi nepredvidljivi,” je po poročanju N1 Zagreb povedal in dodal, da bi lahko prišlo tudi do popotresnih sunkov.

“To ne bi bilo nič nenavadnega, vendar so popotresni sunki običajno bistveno šibkejši od prvega potresa, razen če ne najavijo močnejšega. Vendar na tem območju nimamo podatkov o močnejših potresih,” je še poudaril Fiket.

Ljudje, ki živijo blizu epicentra, sicer poročajo, da se je ob potresu vse treslo in zibalo. “Bilo je, kot bi padla bomba,” je komentiral eden od domačinov. Spet drugi je dodal, da se je čutilo, kot če bi mimo hiše drvel velik vlačilec, poroča Jutarnji.hr. Tresenje so ujele tudi nadzorne kamere.

Potres čutili tudi v Sloveniji

Potres, ki je stresel naše južne sosede, smo čutili tudi v Sloveniji. Po prvih podatkih urada za seizmologijo na Agenciji za RS okolje so potres čutili predvsem prebivalci severovzhodne Slovenije. Ob tem ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Če ste potres čutili, lahko izpolnite vprašalnik.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje