Močni nalivi zalili letališče na Majorki: potniki so ostali ujeti na letalih

Svet 12. Jun 202409:02 0 komentarjev
letališče Majorka
Foto: Controladores Aéreos/Dave Throup/X

Vzhod Španije je v torek zajelo močno neurje, padala je tudi toča, številne ulice so bile poplavljene. Največ težav so imeli na priljubljenem otoku Majorka, kjer je zalilo letališče. Številne lete so preusmerili. Potniki na letalih, ki jim je uspelo pristati na Majorki, pa so ostali ujeti na stezi, saj se niso mogli izkrcati.

Priljubljeni španski otok Majorka je v torek zajelo močno deževje, ki je povzročilo precejšnje težave tudi v zračnem prometu. Mednarodno letališče na otoku je namreč poplavilo, zaradi česar letala niso mogla ne vzleteti ne pristati, poroča Sky News.

S posnetkov, objavljenih na družbenih omrežjih, je razvidno tudi, da je voda tekla tudi v trgovine na letališču. Očividci so povedali, da je na letališču vladal kaos, saj so se potniki skušali skriti pred vodo, ki je v stavbo lila skozi streho.

Eden od zaposlenih na letališču se je na posnetku, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, potopil v vodo na vzletno-pristajalni stezi in tako pokazal, kako globoka je voda, ki se je nabrala tam.

Upravljalec letališča Palma de Mallorca Aena je potrdil, da so bili poplavljeni nekateri vhodi v objekt in stavbe, kjer so terminali. Sporočili so, da so zaradi močnega neurja prizemljili letala, ki so že na letališču, saj letenje v teh razmerah ni varno. Aktivirali so načrt za izredne razmere, leti na Majorko pa so bili začasno preusmerjeni na nadomestna letališča.

Potniki na letalih, ki jim je uspelo pristati na Majorki, pa so ostali ujeti na stezi, saj se niso mogli izkrcati.

Ko se je dež umiril, je letališče ponovno začelo delovati, še piše Sky News.

Gre za tretje največje letališče v Španiji, ki ga je lani uporabilo več kot 31 milijonov potnikov.

Večji del vzhoda Španije je včeraj prizadel močan naliv, padala je tudi toča. Poplavilo je tudi cestišča, voda pa je nosila tako avtomobile kot zabojnike za smeti, poroča hrvaški portal Jutarnji list. Zabeležili so več kot 320 dogodkov, povezanih z vremenom. Neurja naj bi se nadaljevala do četrtka.

V glavnem mestu Palma de Mallorca so izmerili skoraj pet centimetrov padavin na uro. Na območjih, ki jih je zajel najmočnejši dež, pa je v eni uri padlo tudi do devet centimetrov dežja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!