Popolnoma razdejano mesto Borodjanka: “Moji otroci so že 36 dni pod ruševinami”

Svet 10. Apr 202220:21 > 22:03 0 komentarjev
Borodyanka
Zohra Bensemra/REUTERS

Mesto Borodjanka, ki je od Kijeva oddaljeno 75 kilometrov, je po večtedenski ruski okupaciji večinoma v ruševinah. Nekoč je v mestu živelo 12.000 ljudi. Zdaj pa tisti, ki so ostali, v ruševinah zgradb, porušenih v spopadih med ruskimi in ukrajinskimi silami, iščejo svoje ljubljene ali pa vsaj upajo, da bodo našli njihova trupla.

“Moji otroci so pod ruševinami že 36 dni. Umrla sta mi hči in zet, ni ju več. Moji vnuki so zdaj sirote,” je novinarjem povedala Marija Vasilenko, prebivalka Borodjanke. “Rusi so streljali. Nekateri ljudje so hoteli priti in pomagati, a so jih ubili. Pod mrtve so dali eksploziv. Zato so moji otroci pod ruševinami. Odstranitev trupel ni dovoljena,” šokantno pričevanje navaja HRT.

Brez elektrike in plina

Ruske sile so mesto nadzorovale več tednov, med tem ko so poskušale z napadi na Kijev. Po hudih bojih so se iz Borodjanke umaknile zadnje marčevske dni. V mestu ni elektrike in plina, v zgradbi, kjer je pred vojno prebivalo okoli 100 ljudi, jih ostaja le še peščica.

“Ne verjamem svojim očem, ne verjamem, da je to mogoče. Zame je to kot igra, iskanje, nekaj nadrealističnega. Najprej zato, ker ni razloga, zakaj bi to kdorkoli storil. Lahko bi razumela, da se je zgodila naravna nesreča, pa se ni, to sploh ni naravno,” pravi prebivalka Natalija Šulhač.

Ljudje pravijo, da nimajo kam iti. Zato bodo počakali, da vidijo, kaj jih čaka v prihodnosti.

Borodyanka
Gleb Garanich/REUTERS

“Neverjetno je, da na eno mesto padeta dve granati in ne eksplodirata. Lahko bi me ubili.”

Ruske sile oblegajo tudi pristaniško mesto Mariupol. Neselektivno ga obstreljujejo skoraj vsak dan.

“Priletela je granata in razpadla na dva dela, vendar ni eksplodirala, zdi se, da ni padla na detonator. Tu je gorel smodnik. Prestrašil sem se, začel sem zapirati garažna vrata, a mi ni uspelo. Potem je priletela še ena granata in zadela … vidiš luknjo v garaži, bil sem v šoku. Nisem razumel, kaj se dogaja. Pobegnil sem in pustil vse. Ko sem se čez nekaj ur vrnil, sem našel tisto drugo granato, neeksplodirano. Neverjetno je, da na eno mesto padeta dve granati in ne eksplodirata. Lahko bi me ubili. Mama mi je povedala, da sem se tistega dne ponovno rodil, nejeverno pripoveduje Mariupolčan Sergej Petrov.

Torbe so spakirane, dogovorjene evakuacije pa prekinjene

Prepogosto so že dogovorjene evakuacije prebivalcev prekinjene, zato morajo biti tisti, ki želijo oditi, vedno pripravljeni. Ko so humanitarni koridorji prekinjeni, v negotovosti čakajo na novega.

Po ocenah je bilo od začetka ruske invazije z zemljo zravnanih 90 odstotkov Mariupola. Boji se zdaj večinoma odvijajo v industrijskem delu mesta, v okolici ogromne jeklarne, ki je še vedno pod nadzorom Ukrajincev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!