Morda res ne pijete in kadite, a ta živila lahko povzročijo še večjo zasvojenost

Svet 01. Nov 202312:45 3 komentarji
Prigrizki
Foto: PROFIMEDIA

Uživanje živil z visoko vsebnostjo predelanih ogljikovih hidratov ali dodanih maščob – torej prigrizkov in sladkarij – lahko povzroča podobno stopnjo zasvojenosti kot pitje alkohola ali kajenje ter jo pri določenih populacijah lahko celo preseže.

Da je uživanje slanih prigrizkov in sladkarij nezdravo, so dokazale že mnoge raziskave. A po mnenju znanstvenikov iz Brazilije, Španije in ZDA poleg zdravstvenih težav povzročajo tudi močno zasvojenost.

V študiji, objavljeni v British Medical Journal (BMJ), avtorji predlagajo, da bi bilo procesirano hitro hrano morda treba obravnavati kot “snov, ki povzroča odvisnost”, da bi se tako bolje spopadli z zdravstvenimi težavami, ki jih povzroča.

Ne samo, da je pogostost zasvojenosti podobna kot pri alkoholu in tobaku, ampak jo pri osebah z debelostjo celo presega. Enako tudi pri mladih: znanstveniki menijo, da bi stopnja uveljavljene odvisnosti od nezdrave hrane med otroki, ki ne morejo zakonito kupiti alkohola ali cigaret, lahko presegla ravni odvisnosti od kajenja in alkohola pri odraslih.

Nezdrava hrana namreč povzroča naval dopamina, podoben učinkom nikotina in alkohola.

Najhujši vpliv ima po podatkih, zbranih za Yaleovo lestvico odvisnosti od hrane, industrijsko proizvedena hrana z visoko vsebnostjo predelanih ogljikovih hidratov ali dodanih maščob, kot so sladkarije in slani prigrizki.

Raziskava, objavljena v začetku tega leta, ocenjuje, da je vsak peti Britanec odvisen od hitre hrane, druga študija univerze Harvard pa je pokazala, da so ženske bolj nagnjene k odvisnosti od prigrizkov kot moški, še piše dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje