Moški, ki je prvi vdrl v ameriški kongres, obsojen na več kot štiri leta zapora

Svet 28. Avg 202408:12 2 komentarja
napad na ameriški kongres
Foto: REUTERS

Moški, ki je med napadom podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na ameriški kongres januarja 2021 kot prvi vdrl v kongresno palačo, je bil obsojen na 53 mesecev zapora, je v torek sporočilo tožilstvo v Washingtonu. Skupno je bilo v ZDA v povezavi z dogodki 6. januarja 2021 obtoženih skoraj 1.500 ljudi.

47-letni Michael Sparks je bil skupno obsojen na 53 mesecev zapora, 36 mesecev pogojne zaporne kazni po izpustitvi in plačilo 2.000 dolarjev kazni zaradi kršitev javnega reda in miru ter drugih kaznivih dejanj, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočilo tožilstvo v ZDA.

Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva je bilo zaradi kaznivih dejanj, povezanih z vdorom v kongres, od 6. januarja 2021 obtoženih skoraj 1.500 ljudi.

Tistega dne so podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa v Washingtonu, kjer naj bi takrat potrdili zmago predsednika ZDA Joeja Bidna na volitvah leta 2020.

Potrjena nadomestna obtožnica proti Trumpu

S sodnimi postopki v povezavi z dogodki 6. januarja 2021 se sooča tudi Trump – zvezna porota v Washingtonu je ravno v torek potrdila nadomestno obtožnico proti nekdanjemu predsedniku, ki ga obtožujejo sprevračanja izida predsedniških volitev 2020, zanikanja volilne pravice in koruptivnega oviranja uradnega postopka.

Trump se je že ob prvi obtožnici izrekel za nedolžnega in je pregon označil za politično maščevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje