Moški na Hrvaškem streljal v domu za starejše: ubil pet ljudi, tudi svojo mater

Črna kronika 22. Jul 202411:26 > 12:46
Streljanje na Hrvaškem
Foto: MojPortal.hr

V enem od hrvaških domov za starejše se je zgodil strelski napad. Moški je vstopil v dom in začel streljati na ljudi, pri tem jih je pet ubil, več je tudi ranjenih. Po neuradnih informacijah Jutarnjega lista je med žrtvami tudi storilčeva mati.

V domu starejših občanov v hrvaškem Daruvarju so dopoldne odjeknili streli, je prvi poročal Mojportal.hr.

V dom je vstopil moški in začel streljati, ubil je pet ljudi.

Po neuradnih informacijah Jutarnjega lista so med žrtvami oskrbovanci doma, tudi njegova mati in zaposleni. Skupno je poškodovanih najmanj deset ljudi, pet je mrtvih, eden je v kritičnem stanju, dva pa sta zunaj smrtne nevarnosti.

Jutarnji list poroča, da je bil storilec vojni veteran Hrvaške, rojen leta 1973. Lokalni slavonski mediji medtem pišejo, da je osumljenec upokojeni pripadnik vojaške policije. Moški je po strelskem napadu s kraja zbežal. Po pričevanjih očividcev za hrvaški Dnevnik se je napadalec usedel v bližnji lokal in naročil pijačo. Tam so ga nato pridržali policisti. Motiv za strelski napad še ni znan.

Dva poškodovana, sicer zaposlena v domu za starejše, sta po pomoč poiskala v bližnji trgovini, je za omenjeni portal pojasnil eden od zaposlenih.

Policija je podala kratko izjavo. “Ob 10.10 je bjelovarsko-bilogorska policijska uprava prejela obvestilo, da je moški v domu za starejše s strelnim orožjem ubil in poškodoval več oseb,” so zapisali. Potrdili so, da je storilec pridržan. Trenutno poteka kriminalistična preiskava.

Župan občine Daruvar Damir Lneniček je za N1 Zagreb dejal, da so globoko pretreseni. Povedal je, da se je strelski napad zgodil v zasebnem domu, kjer skrbijo za približno 20 starejših občanov.

Ministri na kraj dogodka, odzvala sta se premier in predsednik države

Kraj dogodka bo obiskal zdravstveni minister Vili Beroš. Po njegovih podatkih trenutno poteka triaža poškodovanih.

“Glede na njihovo stanje in poškodbe bodo razporejeni po slavonskih bolnišnicah. Najhuje poškodovani bodo šli v Zagreb,” je komentiral minister. Poleg Beroša bosta v Daruvar odšla tudi minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko Marin Piletić in minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Premier Andrej Plenković je na družbenem omrežju X družinam žrtev izrekel sožalje.

“Zgroženi smo zaradi uboja petih ljudi v Domu starejših občanov Daruvar. Družinam žrtev izrekamo sožalje in upamo na okrevanje poškodovanih. Od pristojnih pričakujem, da bodo ugotovili vse okoliščine grozovitega zločina. Ministri Božinović, Beroš in Piletić bodo odšli v Daruvar in bolnišnico v Pakracu.

Na Facebooku se je odzval predsednik države Zoran Milanović, tudi on je izrazil sožalje. “Vsem poškodovanim želim hitro in varno okrevanje. Zahvaljujem se osebju nujne medicinske pomoči za hitro in organizirano reakcijo pri reševanju poškodovanih. Grozljiv zločin brez primere v Daruvarju me je šokiral. To je zastrašujoče opozorilo in zadnji poziv vsem pristojnim institucijam, naj storijo več za preprečevanje nasilja v družbi, vključno s strožjim nadzorom orožja. Pričakujem, da bosta policija in državni tožilec izvedla hitro in temeljito preiskavo, da ugotovita vse okoliščine tega zločina in kaznovala odgovorne,” je zapisal.

Daruvar je manjša mestna občina v Slavoniji z 10.159 prebivalci, ki spada v Bjelovarsko-bilogorsko županijo.