Moški se je pred sedežem hrvaške vlade v Zagrebu polil z bencinom in zažgal

Svet 11. Jun 202410:27 > 13:03 1 komentar
Na Markovem trgu se je zažgal moški
Na mesto incidenta pred vladno stavbo je prišel tudi hrvaški premier Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Bobo)

V Zagrebu se je pred vladno stavbo zažgal moški. Oskrbeli so ga reševalci in ga težko poškodovanega odpeljali v zagrebško bolnišnico.

Okoli 9.30 se je pred poslopjem hrvaške vlade na Markovem trgu v Zagrebu 57-letni moški polil z bencinom in zažgal. Na kraj incidenta so takoj prišli tudi hrvaški premier Andrej Plenković in nekateri ministri, ki so bili na vladnem sestanku.

Kot poročajo hrvaški mediji, se v predelu Zagreba, imenovanem Gornji Grad, slišijo sirene reševalcev in policije. Očividec je za Jutarnji.hr povedal, da je v neposredni bližini vladne stavbe videl vidno raztresenega moškega, ki se je polival s tekočino.

O početju so mimoidoči takoj obvestili policiste, ki skrbijo za varnost pred vladno stavbo. Še preden jim ga je uspelo legitimirati, se je moški zažgal. Po nekaterih informacijah je skušal pred tem tudi vstopiti v vladno stavbo. Policisti so do gorečega moškega takoj prinesli tudi gasilne aparate in ga pogasili.

Foto: Ema Bašić/N1 Zagreb
Foto: Ema Bašić/N1 Zagreb
Foto: Ema Bašić/N1 Zagreb

Policija je dostop do Markovega trga zaprla, reševalne službe pa so poškodovanega moškega oskrbele in odpeljale v zagrebško bolnišnico. Moški je bil živ in pri zavesti, vendar hudo opečen.

Predstojnik travmatološke klinike kliničnega centra v Zagrebu Dinko Vidović je na novinarski konferenci opoldne sporočil, da je moški po celem telesu dobil opekline četrte stopnje in je življenjsko ogrožen ter da trenutno ni pri zavesti. Kot so dejali v bolnišnici, glede na razsežnost opeklin napovedi niso najobetavnejše. V bolnišnico naj bi prišli tudi kriminalisti, ki zbirajo dokaze.

Hrvaška vlada je ob tem izrazila pretresenost nad incidentom. “Policisti in vse pristojne službe so se hitro odzvali, da bi kar najhitreje pomagali ponesrečencu in pogasili ogenj,” je sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić.

“Bali smo se, da je v torbi razstrelivo”

Motiv za njegovo dejanje še ni znan. Po tem, ko so ga pogasili, naj bi slišali, kako kriči “torba, torba”, pri čemer je verjetno mislil na torbo, ki jo je imel zraven sebe.

“Bali smo se, da je v torbi razstrelivo, ampak so bile notri druge stvari,” je hrvaškim novinarjem dejala zdravnica hrvaškega sabora Gordana Štajminger. Dodala je, da po njenem prepričanju dejanje ni imelo političnega ozadja ter da naj bi bil samozažgani moški propadli hazarder, katerega duševne težave je že lani prijavila tudi njegova žena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje