Mrzlično iskanje premierja: pri Macronu na pogovoru dva potencialna kandidata

Svet 02. Sep 202420:21 1 komentar
Francoski predsednik Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je skoraj dva meseca po parlamentarnih volitvah okrepil prizadevanja za iskanje novega premierja. Danes je v predsedniški palači sprejel Xavierja Bertranda iz desne republikanske stranke in nekdanjega socialističnega premierja Bernarda Cazeneuvea, ob njiju pa še dva svoja predhodnika na predsedniškem položaju.

Emmanuel Macron minuli konec tedna v nasprotju s pričakovanji ni imenoval novega predsednika vlade. Namesto tega je danes v Elizejski palači ločeno gostil dva potencialna kandidata, nekdanjega ministra za zdravje in kasneje za delo Xavierja Bertranda ter nekdanjega premierja Bernarda Cazeneuvea, ki se omenja kot favorit za vodenje francoske vlade.

Poleg njiju je Macron na pogovorih sprejel tudi svojega predhodnika, socialista Francoisa Hollanda, pod čigar vladavino je Cazeneuve služil kot premier, in nekdanjega desničarskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki naj bi podpiral Bertranda iz stranke Republikanci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je po tednih zastoja v pogajanjih in poglabljanja politične krize pod vse večjim pritiskom, da imenuje predsednika vlade, med drugim tudi zaradi bližajočega se roka 1. oktobra, ko mora po francoskih pravilih vlada parlamentu predložiti osnutek proračuna za prihodnje leto. Po ocenah poznavalcev ima Cazeneuve možnosti, da ga Macron imenuje za premierja, vendar pa njegovo imenovanje še zdaleč ni gotovo. 61-letni Cazeneuve je bil notranji minister, tudi med terorističnimi napadi v Parizu leta 2015, nato pa kratek čas tudi premier, in uživa spoštovanje vseh političnih krogov.

Macron, ki bi po poročanju AFP lahko v torek imenoval predsednika vlade, je v iskanju primernega kandidata pred enim tednom odklonil imenovanje Lucie Castets iz vrst levega zavezništva Nova ljudska fronta (NLF) za premierko. NLF je sicer na julijskih volitvah osvojilo največji delež glasov.

Francija je brez stalne vlade od predčasnih parlamentarnih volitev 7. julija, na katerih nobena stran ni dobila absolutne večine v 557-članskem parlamentu. Macron je za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje