Musk obljublja milijon dolarjev registriranim volilcem. Ali krši zakon?

Svet 24. Okt 202412:37 0 komentarjev
Elon Musk
Elon Musk (Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Eden najbogatejših Zemljanov Elon Musk je prejšnji teden sporočil, da bo vsak dan do ameriških predsedniških volitev enemu registriranemu volilcu iz neopredeljenih zveznih držav podaril milijon dolarjev. Musk je na kritike, da plačuje za registracijo republikanskih volilcev, dejal, da so volilci lahko iz katerekoli stranke in da jim ni treba voliti. Ameriško ministrstvo za pravosodje pa je Muska zdaj opozorilo, da bi njegova milijonska darila naključno izžrebanim volilcem lahko predstavljala kršitev volilne zakonodaje.

Elon Musk je konec tedna sporočil, da bo do predsedniških volitev 5. novembra vsak dan podaril milijon dolarjev enemu registriranemu volilcu v zveznih državah Arizona, Pensilvanija, Severna Karolina, Georgia, Michigan, Nevada ali Wisconsin. Te veljajo za neopredeljene zvezne države, v katerih ni mogoče napovedati rezultata.

Musk in njegova organizacija America PAC podpirata republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Prve čeke za milijon dolarjev je Musk konec tedna že izročil volilcem v zvezni državi Pensilvanija, ki zaradi velikega števila elektorskih glasov velja za eno odločilnih na tokratnih volitvah.

Pobuda je namenjena volilcem, ki bodo podpisali peticijo v zvezi s svobodo govora in pravico do nošenja orožja, za podpis pa se morajo tudi registrirati.

Organizacija America PAC naj bi bila po poročanju televizijskih hiš CNN in NBC, ki se sklicujeta na dobro obveščene vire, seznanjena s tem, da bi pobuda lahko kršila ameriško volilno zakonodajo. Ta namreč prepoveduje plačila državljanom za glasovanje ali registracijo.

Elon Musk, Donald Trump
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Musk je izjavil, da z darili volilcem želi zgolj pritegniti več pozornosti na peticijo. Vendar kritiki pobude vidijo težavo, saj lahko sodelujejo le registrirani volilci. Profesor prava Rick Hasen s kalifornijske univerze v Los Angelesu tako meni, da bi si Muskova darila lahko razlagali tudi kot spodbudo za registracijo.

Na kritike, da plačuje za registracijo republikanskih volilcev, je Musk odgovoril na svojem družbenem omrežju X. Kot je zapisal, so prejemniki darila lahko iz katere koli politične stranke ali pa niso politično opredeljeni, pravzaprav jim niti voliti ni treba.

Skupina nekdanjih tožilcev in vladnih uradnikov je v ponedeljek poslala pismo generalnemu državnemu tožilcu Merricku Garlandu, v katerem ga je po poročanju časopisa Washington Post pozvala, naj pobudo razišče. Po pisanju časnika je ministrstvo za pravosodje potrdilo, da je Garland pismo prejel, a ni želelo razkriti, ali bodo proti Musku in njegovi organizaciji uvedli preiskavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!