MZZ že drugič v dveh dneh na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika

Slovenija 24. Feb 202217:34 > 01. Mar 2022 14:21
Timur Ejvazov
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za zunanje zadeve je že drugič v dveh dneh na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji Timurja Ejvazova. Danes ga je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan zaprosil, da Moskvi prenese strogo obsodbo ruske vojaške invazije na Ukrajino. Ministrstvo za zunanje zadeve je napovedalo, da bo Ruska federacija morala prevzeti vso odgovornost za to "enostransko odločitev, povzročeno škodo in izgubo človeških življenj".

Ministrstvo za zunanje zadeve je že drugič v dveh dneh na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan je veleposlanika v četrtek zaprosil, da svoji prestolnici prenese strogo obsodbo ruske vojaške invazije na Ukrajino. “Slovenija Rusko federacijo poziva k spoštovanju vseh mednarodno pravnih obveznosti, k prenehanju agresije in k takojšnjemu umiku iz Ukrajine. S tem namenom Slovenija podpira nove omejevalne ukrepe Evropske unije, usmerjene med drugim na subjekte, ki so vpleteni v nezakonito odločitev Rusije,” so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Dodali so, da je vojaška agresija proti Ukrajini, ki je suverena država z mednarodno priznanimi državnimi mejami, predstavlja kršitev mednarodnega prava in je resna grožnja evropskemu miru in varnosti. “Ruska federacija bo morala prevzeti vso odgovornost za to enostransko odločitev, povzročeno škodo in izgubo človeških življenj,” so še napovedali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Ministrstvo je veleposlanika Ejvazova na zagovor poklicalo že v sredo. Ta dan je namestnik političnega direktorja na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdan Batič veleposlaniku prenesel odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk.

“Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska. Ponovil je slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja,” so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve ter dodali, da je Batič veleposlaniku prenesel tudi poziv k spoštovanju suverenosti in mednarodno priznanih meja Ukrajine.