Na avstrijskih šolah maske med poukom ne bodo več obvezne

Koronavirus 14. Feb 202211:51 > 12:36
Avstrija
PROFIMEDIA

Nemčija namerava do konca marca odpraviti večino omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev novega koronavirusa, po poročanju medijev izhaja iz načrta vlade, ki bo podlaga za sredine pogovore s predstavniki zveznih dežel. Avstrijskim učencem pa od prihodnjega tedna med poukom ne bo več treba nositi zaščitnih mask, je napovedal avstrijski minister za šolstvo Martin Polaschek. Na hrvaških šolah se je medtem z današnjim dnem začelo prostovoljno testiranje učencev na novi koronavirus.

Nemčija namerava do konca marca odpraviti večino omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev novega koronavirusa, po poročanju medijev izhaja iz načrta vlade, ki bo podlaga za sredine pogovore s predstavniki zveznih dežel. “Kancler in predsedniki dežel se strinjajo, da je treba veljavne ukrepe postopoma in kontrolirano odpraviti,” po poročanju časnika Der Spiegel piše v dokumentu, ki so ga iz vlade v nedeljo poslali deželam.

Glede na predlog naj bi najprej zrahljali omejitev števila oseb na zasebnih druženjih ter omejitve v trgovinah. Po 4. marcu naj bi odpravili omejitve glede delovanja restavracij in hotelov za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Odprli se bodo tudi nočni klubi, a le za cepljene in prebolevnike.

Po 20. marcu pa naj bi odpravili večino omejitev ter ukinili priporočilo o delu na domu, čeprav predlog predvideva, da se delodajalci lahko v soglasju z zaposlenimi tudi v prihodnje dogovorijo o možnosti dela na daljavo. Bo pa v zaprtih prostorih in zlasti v javnem prometu še naprej obvezna uporaba kirurških ali mask tipa FFP2.

V Nemčiji lahko trenutno v restavracije in bare vstopijo le posamezniki, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, medtem ko morajo prebolevniki ali tisti brez poživitvenega odmerka predložiti tudi negativni izvid testa na novi koronavirus. Že drugi teden zapored sicer v državi število na novo okuženih pada. Danes so zabeležili nekaj več kot 76.000 primerov, umrlo pa je 42 ljudi.

Na avstrijskih šolah maske med poukom ne bodo več obvezne

Z 21. februarjem prihajajo na avstrijske šole nove omilitve protikoronskih ukrepov, je v oddaji na javnem radiu Ö1 napovedal pristojni minister Martin Polaschek. V šolskih klopeh tako učencem ne bo treba več nositi mask, jih bodo pa morali še naprej uporabljati, ko se bodo gibali v prostorih šole. Poleg tega te ostajajo obvezne za učitelje.

Zaščitne maske sicer že od današnjega dne niso več obvezne pri pouku za učence prvih štirih razredov osnovnih šol, a s prihodnjim dnem bo to veljalo za vse. Mlajši otroci so morali sicer v Avstriji od novembra pri pouku uporabljati katerekoli maske, ki so jim zakrivale nos in usta, medtem ko morajo starejši nositi maske tipa FFP2.

Omilitve prinašajo tudi nov zagon nekaterih obšolskih dejavnosti, kot so na primer smučarski tečaji, ki so zdaj prepovedane. Še naprej medtem ostaja obvezno testiranje na novi koronavirus za vse učence, ne glede na njihov cepilni status, in sicer najmanj trikrat tedensko, od tega vsaj dvakrat tedensko s PCR-testom.

Na Hrvaškem samotestiranje v šolah

Na hrvaških šolah pa se je z današnjim dnem začelo prostovoljno samotestiranje učencev na novi koronavirus. Učencem pristojni priporočajo testiranje v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj, lahko pa ga po želji opravijo tudi na katerikoli drug dan, pomembno je le, da ga izvajajo enkrat tedensko in v enakih časovnih razmakih.

Učenci se bodo testirali doma. V primeru pozitivnega izvida testa morajo starši obvestiti šolo in zdravnika, učenec pa ostane v izolaciji.

Po prvih informacijah naj bi se za tovrstno testiranje odločila velika večina hrvaških šolarjev, izjavo o netestiranju naj bi podpisala manj kot dva odstotka staršev. Tisti, ki se ne bodo testirali, bodo morali v primeru potrditve virusa v razredu pouk spremljati preko spleta.