Na enem največjih nemških letališč ustavili lete, pisto zasedli aktivisti

Svet 24. Jul 202408:53 0 komentarjev
Foto: Jana Rodenbusch/REUTERS

Na enem največjih nemških letališč so ustavili vse lete, saj so podnebni aktivisti blokirali vzletno-pristajalno stezo. Podobne akcije imajo aktivisti tudi na drugih evropskih in ameriških letališčih.

Na letališču Köln-Bonn so dogodek potrdili in zapisali, da so “v sredo zjutraj ljudje nepooblaščeno dobili dostop do letališča, zaradi česar so bile vse letalske operacije prekinjene”.

Tam je policija. Nekatera letala, ki so želela pristati, so preusmerili na bližnji letališči v Düsseldorfu in Hannovru. Nekatere lete pa so odpovedali oziroma bodo vzleteli z zamudo, piše BBC.

Stezo so blokirali okoljski aktivisti iz skupine Letzte Generation (Zadnja generacija), ki s protestnimi akcijami nemške politike že dlje časa pozivajo h konkretnejšim ukrepom glede podnebnih sprememb.

Prizadevajo si, naj nemška vlada sklene sporazum o opustitvi uporabe nafte, plina in premoga do leta 2030. Aktivisti so sporočili, da se je pet ljudi usedlo na asfaltno stezo.

Podobne podnebne akcije po njihovih navedbah potekajo tudi po drugih evropskih in ameriških letališčih. Na finskem letališču Vantaa protestniki s transparenti “Olje ubija” opozarjajo na podnebne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!