Na Floridi priprave na orkan Helene: morje bi se lahko zvišalo za šest metrov

Svet 26. Sep 202421:34 0 komentarjev
florida, orkan Helene
Foto: PROFIMEDIA

Orkan Helene, ki se približuje ameriški zvezni državi Florida, se je v Mehiškem zalivu okrepil v orkan tretje kategorije na petstopenjski lestvici, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane. Po napovedih vremenoslovcev se bo Helene še okrepila, preden bo pozno zvečer po krajevnem času dosegla kopno.

“Lovci na orkane iz zračnih sil so ugotovili, da je Helene nevaren večji orkan. Vetrovi v njem so se okrepili na 193 kilometrov na uro,” je nacionalni center za orkane objavil na družbenem omrežju X.

Na zahodni obali Floride se medtem pripravljajo na prihod orkana. Oblasti so prebivalce opozorile pred katastrofalnimi poplavami in tornadi, številnim so svetovali, naj preventivno zapustijo domove.

Po podatkih nacionalnega centra za orkane številnim skupnostim ob obalnem pasu grozi ujma, zaradi katere bi se gladina morja lahko zvišala do šest metrov. To bi imelo za posledico katastrofalne poplave.

orkan Helene
Foto: PROFIMEDIA

Na zahodni obali Floride je v pričakovanju orkana danes zaprtih več stanovanjskih in drugih zgradb, marsikje so okna in vrata preventivno zaščitili z deskami.

Šole v vseh okrožjih razen v južnem okrožju Miami-Dade so preventivno odpovedale pouk. Zaprta so tudi letališča v Tampi, Tallahasseeju in Saint Pete-Clearwaterju, zaradi česar je bilo po vsej državi odpovedanih več sto letov.

Ameriški vremenoslovci so danes opozorili tudi na možnost, da bodo čez dan v večjih mestih, kot so Miami, Orlando, Tampa in Fort Myers, nastali tornadi. Guverner Floride Ron DeSantis je podobno kot njegovi kolegi v Georgii, Karolini in Virginiji razglasil izredne razmere in prebivalce pozval k previdnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!