Na Hrvaškem bodo začeli zaračunavati lahke vrečke za sadje in zelenjavo

Gospodarstvo 18. Sep 202415:09 0 komentarjev
LAHKE PLASTIČNE VREČKE
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem bodo s 1. januarjem začeli zaračunavati zelo lahke plastične vrečke, tanjše od 15 mikronov, ki so še vedno na voljo v trgovinah na oddelkih s sadjem in zelenjavo. Prav tako v začetku naslednjega leta se bo povečal tudi prispevek za povratno embalažo PET, in sicer s sedmih na 10 centov.

Hrvaška se je leta 2022 odločila za popolno prepoved lahkih plastičnih vrečk, debelih od 15 do 50 mikronov, ne pa tudi za prepoved zelo lahkih vrečk, ki so pogosto dostopne v rolicah.

Od začetka naslednjega leta bodo trgovci morali zaračunavati tudi zelo lahke plastične vrečke, je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT v torek potrdila vodja sektorja za gospodarjenje z odpadki z ministrstva za varovanje okolja in zeleni prehod Sanja Radović.

Kot je še dejala, bodo trgovci morali jasno izpostaviti njihovo ceno, na blagajnah pa prodaja ne bo dovoljena. Ceno vrečk bodo trgovci določali sami.

Zelo lahke plastične vrečke hrvaški kupci na Hrvaškem še vedno lahko dobijo na tržnicah, v pekarnah in na drugih prodajnih mestih s hrano, ne pa tudi v trgovinah z oblačili in podobno.

Nove uredbe s tega področja namerava hrvaška vlada sprejeti oktobra, veljati pa bodo začele predvidoma 1. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!