Na Hrvaškem gori rdeči alarm: tudi do 40 stopinj Celzija

Svet 11. Jul 202411:16 0 komentarjev
Vročina na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se spopadajo s hudo vročino. Temperature so se ponekod že zjutraj povzpele do 28 stopinj Celzija. Celotna država je v rdečem, ponekod se bo živo srebro povzpelo tudi do 40 stopinj Celzija.

V Dubrovniku in Senju so ob 5. uri zjutraj izmerili 28 stopinj Celzija, potem ko se temperatura velik del noči ni spustila pod 30 stopinj. Le stopinjo hladneje je bilo zjutraj v Splitu, medtem ko so vremenoslovci na Reki izmerili 26 stopinj. Čez dan bo temperatura zraka po napovedih ponekod dosegla 38 stopinj Celzija, vročina pa bo vztrajala tudi ponoči.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo, ki velja za vse regije v državi. Opozoril je na nevarnost vročine za zdravje, posebno pri otrocih in starejših, pa tudi na možne okvare na infrastrukturi.

Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Da so ta opozorila nujna, dokazujeta dva torkova primera. Makarski gasilci so po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT izvlekli otroka iz zaklenjenega vozila okoli 17. ure, njihovi kolegi iz Kaštel Lukšića nedaleč od Splita pa so na enak način morali posredovati le malo pozneje.

V Bosni in Hercegovini je še vedno najbolj vroče na jugu države, kjer bodo temperature po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH danes dosegle tudi 41 stopinj Celzija.

Podobno je v Srbiji in Črni gori, kjer se spopadajo s tropsko vročino, ki dosega tudi do 40 stopinj Celzija. Hidrometeorološka zavoda obeh držav napovedujeta, da bo vročinski val vztrajal do konca tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!