Na Hrvaškem našli grob, v njem odkritje, ki ga niso pričakovali

Svet 06. Okt 202404:40 0 komentarjev
arheološko izkopavanje, arheologija, okostje
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V hrvaškem mestu Pakrac so arheologi naleteli na 800 let star lesen sarkofag, ki priča o za današnje čase grozljivem obredu.

Arheologi muzeja mesta Pakrac so pri izkopavanju v predelu starega mesta našli sarkofag iz 13. stoletja.

Ko so ga odprli, jih je v njem čakalo odkritje, ki ga niso pričakovali. V njem je bilo človeško okostje brez lobanje. Tam, kjer bi morala biti, pa so našli ostanke živalske lobanje, natančneje čeljusti, ki je nekoč pripadala konju, piše portal mojportal.hr.

Arheolog Krešimir Vacek, ki vodi izkopavanja, je za portal pojasnil, da gre za star obred, s katerim so ljudje želeli preprečiti, da bi pokojni postal vampir. “V tistem času so ljudje verjeli, da tisti, ki so bili za življenja zli, tudi po smrti preganjajo žive in jim prinašajo nesrečo, zato so njihova trupla pogosto poškodovali, najpogosteje tako, da so jim odsekali glavo,” je povedal za portal. Dodal je, da so v grob dodali tudi kepo prsti, na katero so položili konjsko glavo, ta prst pa je služila tudi temu, da bi pokojnemu preprečila vrnitev v svet živih.

Da je šlo za obred, povezan z vampirji, po arheologovih besedah pove tudi lega groba. Pokojnik je bil pokopan v smeri vzhod-zahod, ki je bila namerno izbrana, grob pa se nahaja na severni strani pokopališča, ki v srednjem veku ni bila favorizirana.

Je pa grob poseben še zaradi nečesa.

“Precej nenavadno je, da so osebo pokopali v luksuznem gotskem sarkofagu, kakršnega doslej še niso nikjer zabeležili,” je povedal arheolog. To kaže na to, da je šlo za zelo pomembno osebo iz tega časa, ki je bila na najvišjih funkcijah. Sarkofag je izdelan iz lesa, ki je moral biti zelo trpežen in dragocen, da se je obdržal tako dolgo. “V cerkvi so pokopani veliko bogatejši pokojniki, pa nihče ni imel takšnega sarkofaga ali krste. Zato se pojavlja vprašanje, ali so tudi sarkofagu pripisovali kakšno magično funkcijo,” je razložil Vacek. Tudi to, da so pokojnega pokopali v skladu s krščansko tradicijo, kljub temu da so njegovo truplo oskrunili, kaže, da so mu s tem izrazili čast, saj so sicer “vampirje” pokopavali na robu ali izven pokopališč, je še pojasnil.

Kdo je bil pokojni, ni znano, saj o tem arheolog ni povedal ničesar. Je pa dejal, da so v preteklih letih na tej lokaciji izkopali 74 posmrtnih ostankov ljudi. Vsa najdena okostja bodo poslali na antropološko analizo v Zagreb, potem pa jih bodo ponovno pokopali na mestnem pokopališču ali pa vrnili na mesta, kjer so bila najdena.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!