Na Hrvaškem od ponedeljka omejitve glede zbiranja ljudi

Koronavirus 07. Jan 202219:28 0 komentarjev
Hrvaške zastavice
Srdjan Živulović/BOBO

Na Hrvaškem zaradi porasta okužb s koronavirusom zaostrujejo ukrepe. V ponedeljek bodo začeli veljati novi ukrepi, v skladu s katerimi bodo dodatno omejili zbiranje ljudi na javnih krajih, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Napovedal je tudi poostren nadzor v gostinskih lokalih.

Na Hrvaškem se bo na dogodkih na prostem lahko po novem namesto sto zbralo največ 50 ljudi. Na dogodkih, na katerih bodo imeli vsi udeleženci covidna potrdila in jih bodo odobrili lokalni štabi civilne zaščite, bo lahko sodelovalo največ 200 ljudi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal minister za notranje zadeve Davor Božinović.

V zaprtih prostorih se bo lahko na javnih dogodkih zbralo največ 25 ljudi, doslej se jih je lahko 50. Če bodo imeli udeleženci covidna potrdila, jih bo lahko 100.

Na zasebnih dogodkih pa bo lahko namesto 30 prisotnih največ 20 oseb. Tudi pri tem je izvzeto zbiranje, kjer imajo udeleženci potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa na koronavirus. V tem primeru se lahko zbere 50 ljudi.

Hrvaški notranji minister in vodja štaba hrvaške civilne zaščite je povedal še, da se delovni čas gostinskih lokalov ne spreminja. Bodo pa poostrili nadzor v njih.

Omikron na Hrvaškem še ne prevladuje

V ponedeljek bodo v slovenski južni sosedi omejili tudi število gledalcev na športnih prireditvah. V zaprtih prostorih bo lahko zasedenih največ 20 odstotkov posamezne tribune, na prostem pa 40 odstotkov.

Na vseh verskih in kulturnih dogodkih, v kinodvoranah ter na sejah predstavniških organov je obvezno nošenje zaščitnih mask, ne glede na to, ali imajo udeleženci covidna potrdila.

Delodajalcem pa so odredili, da morajo organizirati delo na daljavo, kjer je to možno. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je ob tem sporočil, da koronavirusna različica omikron na Hrvaškem še ni prevladujoča, se pa hitro širi.

V zadnjem dnevu so potrdili 3.911 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je še 41 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 1.846 bolnikov s covidom-19, od tega jih 245 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!