Na Hrvaškem vendarle dogovor o direktorju vojaške varnostno-obveščevalne službe

Svet 08. Avg 202312:40 0 komentarjev
Andrej Plenković, Zoran Milanović
Andrej Plenković in Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi sporov med hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem je dalj časa stalo imenovanje šefa vojaških obveščevalcev. Kot kaže, pa bodo hrvaški vojaški obveščevalci vendarle dobili novega vodjo.

Hrvaški predsednik in premier, Zoran Milanović in Andrej Plenković, sta se dogovorila o novem direktorju hrvaške vojaške varnostno-obveščevalne službe (VSOA). Parlamentarnemu odboru za notranjo politiko in nacionalno varnost sta v ponedeljek za novega direktorja predlagala generala Ivana Turkalja.

Novega direktorja VSOA morata v skladu s hrvaško zakonodajo imenovati predsednik republike in predsednik vlade na predlog obrambnega ministra. Dosedanji direktor VSOA Ivica Kinder je konec lanskega leta odstopil s položaja zaradi finančnih malverzacij. Mandat se mu je iztekel minuli mesec. Ker se Plenković in Milanović nista uspela dogovoriti o novem direktorju, usklajuje delo agencije do imenovanja novega direktorja.

Plenković in Milanović sta se o kandidatu za novega direktorja končno uskladila minuli teden. Plenković je predlog o imenovanju generala Turkalja podpisal minuli teden, Milanović pa je pred podpisom predloga zahteval, da zapolnijo tudi druga poveljniška mesta v hrvaški vojski.

Kaj je v ozadju nenehnih spopadov Plenkovića in Milanovića, bo kdo popustil? Več o tem v oddaji N1 STUDIO.

Dogovor sta dosegla v nedeljo v Sinju, kjer sta si ob robu 308. Sinjske alke vzela nekaj časa za pogovor. To so v ponedeljek potrdili tudi v uradu predsednika republike in sporočili, da je Milanović podpisal predlog kandidata za direktorja VSOA, večkrat odlikovanega generala Turkalja. Dodali so, da je predsednik na poveljniška mesta imenoval tudi nekaj drugih časnikov.

Iz urada predsednika so še sporočili, da bo Milanović podpisal tudi druga prej dogovorjena imenovanja, takoj ko bo obrambni minister Mario Banožić izpeljal uradne postopke izbire kandidatov. Poudarili so, da je Plenković Milanoviću med pogovorom v Sinju zagotovil, da bo obrambni minister izpolnil prej dogovorjene in usklajene predloge kandidatov in postopke izvedel v najkrajšem možnem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!