Na Hrvaškem visoke kazni za tiste, ki bodo na fasado namestili klimo

Svet 25. Avg 202412:08 9 komentarjev
Klima na ograji balkona
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem so se problema klimatskih naprav na fasadah, ki kazijo podobo stavb, lotili z drakonskimi kaznimi.

Hrvaška vlada načrtuje ureditev problema klimatskih naprav, ki jih vse pogosteje vidimo na fasadah stavb. Novi zakon predvideva zelo visoke globe.

Novela zakona o upravljanju stavb bo začela veljati z novim letom, kazni pa bodo, kot piše hrvaški portal dnevnik.hr, drakonske. “Izvajalec, ki bo klimo namestil na fasado, vidno z javne prometne površine oziroma z ulice, bo lahko oglobljen z od 5.500 z do 10.000 evri, (so)lastnik stavbe oziroma stanovanja pa z od 1.000 do 5.000 evri,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za prostorsko urejanje in gradbeništvo Željko Uhlir.

klima fasada
Foto: Žiga Živulovič/Bobo

Tako nameščanje zunanjih klimatskih enot, ki kazijo podobo stavb in ulic, že zdaj ni dovoljeno, a ker je zakonodaja nejasna, sankcij pa ni, so se klime na fasadah namnožile. Tudi na stavbah, ki so jih energetsko prenovili, so nekatere klime na fasadah ostale, še pišejo hrvaški mediji.

Zakon se ne bo uporabljal retroaktivno, torej za nazaj. Strožje kazni bodo uvedli tudi za tiste, ki so nelegalno zasteklili svoje balkone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje