Na Islandiji znova izbruhnil vulkan, že šesti v zadnjih mesecih (VIDEO)

Svet 23. Avg 202407:53 0 komentarjev

Na Islandiji je v četrtek zvečer na polotoku Reykjanes znova izbruhnil vulkan, že šesti v tej regiji od decembra. Po potresu, ki je stresel območje, je na polotoku jugozahodno od prestolnice Reykjavik iz tal začela bruhati lava. Znova so evakuirali bližnjo vas Grindavik, je ob sklicevanju na gasilce poročala islandska javna radiotelevizija RUV.

Trenutno ni jasno, koliko ljudi je še ostalo v ribiški vasi, ki so jo večkrat evakuirali že ob prejšnjih izbruhih.

Ob tem so oblasti preventivno izpraznile tudi zunanji termalni vrelec Modra laguna – priljubljeno turistično atrakcijo, ki bo danes ostala zaprta.

Z letališča v Reykjaviku pa so sporočili, da letalski promet kljub še vedno trajajočemu izbruhu poteka normalno, poročajo tuje tiskovne agencije.

V regiji novo obdobje seizmične aktivnosti

Na islandskem polotoku Reykjanes je marca 2021 izbruhnil vulkan, potem ko vulkanske aktivnosti na območju niso izmerili kar osem stoletij. Nadaljnji izbruhi so bili avgusta 2022 ter julija in decembra lani, zaradi česar so vulkanologi opozorili, da se je v regiji začelo novo obdobje seizmične aktivnosti.

Na polotoku je v zadnjem času večkrat izbruhnil vulkan; iz podolgovatih razpok v zemlji je na površje pridrla lava. Ta je med enim od izbruhov januarja zajela tri hiše na severnem robu vasi Grindavik.

Islandija, ki leži ob Srednjeatlantskem grebenu – razpoki na oceanskem dnu, ki ločuje Evrazijsko in Severnoameriško tektonsko ploščo, ima kar 33 aktivnih vulkanov, kar je največ v Evropi.

izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024 izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024
Foto: REUTERS
izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024 izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024
Foto: REUTERS
izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024 izbruh vilkana na islandiji - avgust 2024
Foto: REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!