Incident ob meji z BiH: “Sumimo, da gre za teroristični napad s Kosova”

Svet 18. Jul 202411:13 > 14:34 0 komentarjev
policijska vozila
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pri kraju Loznica na zahodu Srbije je bil na kontrolni točki na meji z Bosno in Hercegovino med rutinskim nadzorom ponoči ubit policist, še en je bil huje ranjen. Srbske oblasti sumijo, da bi lahko šlo za teroristični napad, za katerim stojijo "albanske strukture". Napadalec, domnevno kosovski Albanec, je še vedno na begu.

Po besedah srbskega notranjega ministra Ivice Dačića obstaja utemeljeni sum, da gre za teroristični napad v organizaciji “albanskih struktur” na Kosovu. Napadalec, domnevno kosovski Albanec, je na begu.

Dačić je za srbsko javno radiotelevizijo RTS zjutraj pojasnil, da se je incident zgodil malo pred 1. uro.

Policisti so med rutinskim nadzorom na mejni kontrolni točki Lipnički Šor ustavili osebno vozilo, v katerem sta bila dva potnika. Eden od njiju je ob izstopu iz vozila potegnila pištolo in začel streljati na policiste. Enega je pri tem zadel v prsi, drugega pa v ramo. Nato je pobegnil.

Oba ranjena policista so takoj po napadu odpeljali v bolnišnico v Loznici, kjer je policist, ki je bil ranjen v prsni koš, podlegel poškodbam. Stanje drugega je stabilno, so za RTS potrdili v bolnišnici.

loznica mejni prehod srbija bosna
Foto: Google Maps

Dačić je v pogovoru za RTS dejal, da obstajajo utemeljeni sumi, da gre za teroristično dejanje in da napad prihaja “s Kosova, s strani albanskih struktur”. “To ne more biti naključje in s tem se bo ukvarjalo tožilstvo za organizirani kriminal, saj se je napad na policiste zgodil med opravljanjem dolžnosti,” je napovedal.

Napadalec še vedno na begu

Iskanje napadalca še poteka, voznika avtomobila pa so prijeli. Na kraju incidenta so po navedbah Dačića našli potni list na ime Artan Hajziri, ki so ga izdale kosovske oblasti, ter nemško osebno izkaznico. Dačić je namignil, da je policista morda napadel Artanov brat Faton Hajrizi iz Srbice na severu Kosova, ki je 6. julija pobegnil iz kosovskega zapora.

“Ugotavljamo, ali je to oseba, katere dokumente smo našli, ali gre za njegovega brata. Možno je, da gre za lažno identiteto. Stopili smo tudi v stik z nemško policijo. Njegov brat je julija pobegnil iz zapora. Mislim, da to ne more biti naključje in da gre za organizirano dejanje,” je izjavil Dačić.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izrazil sožalje svojcem in kolegom ubitega policista.

Kosovski premier: Primera ne politizirajte

Kosovski premier Albin Kurti je medtem na novinarski konferenci izpostavil, da primera ne smejo politizirati, temveč da ga je treba obravnavati z varnostnega, pravnega in strokovnega vidika, poročanje kosovskih medijev povzema portal N1 Beograd.

Navedel je, da kosovski varnostni organi zbirajo informacije o napadu, in dodal, da ima za zdaj le informacije, ki so bile objavljene v medijih.

Kosovsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je danes po poročanju N1 Srbija še opozorilo, naj bodo državljani s kosovskimi dokumenti in tisti iz diaspore po uboju srbskega policista previdni pri gibanju skozi Srbijo ali pa naj se popolnoma izognejo potovanju na območju te države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!