Na Krku opazili delfina, ki se vede zelo nenavadno

Svet 03. Avg 202418:09 1 komentar
Delfin ob Krku
Delfin ob Krku (Foto: Blue World Insistute/FACEBOOK)

V vodah okoli priljubljenega hrvaškega otoka Krk so opazili delfina, ki se nenavadno vede. Plavalce opozarjajo, naj se mu ne približujejo, ker lahko prenaša bolezni.

“Plavalci, pozor. Na Krku smo opazili navadnega kratkokljunatega delfina, ki se nenavadno vede,” je na družbenem omrežju sporočil Inštitut za raziskovanje in ohranjanje morja Modri svet.

Razložili so, da se delfin načeloma zadržuje v pristaniščih, ljudem pa tudi dovoli, da se mu približajo. Čeprav žival ne kaže znakov bolezni in se normalno vede, plavalce opozarjajo, naj se delfinu ne približujejo.

“Delfin je iz neznanih razlogov samotar in ločen od jate. Zavedati se moramo, da interakcija med živaljo in človekom lahko predstavlja tveganje tako za delfine kot ljudi. Delfini lahko na ljudi prenašajo številne hude in težko ozdravljive bolezni,” so dodali v objavi. Med drugim lahko delfin človeka okuži s tuberkulozo in leptospirozo.

“Prav tako lahko tudi ljudje na delfina prenesemo bolezni, ki lahko povzročijo večje število smrti. Kopanju z delfinom, predvsem pa dotikanja, se zato izogibajte,” svarijo na inštitutu.

Ker so delfini zaščitena vrsta, jih mimoidoči niti ne smejo vznemirjati na kakršen koli drug način.

Po navodilih inštituta je najbolje, da se delfinom ne približujemo, ne ponujamo hrane in jih ne preganjamo, sploh ne s čolnom. Lahko pa te morske živali spremljamo z varne razdalje in tako od daleč opazujemo njihovo vedenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje