Ob nadaljevanju izraelskih napadov bolnišnici na jugu Gaze kmalu brez goriva

Svet 04. Jul 202414:29 > 20:01 0 komentarjev
Bolnišnica Naser
Bolnišnica Naser (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo, v zadnjem dnevu je izraelska vojska ubila najmanj 58 ljudi. Zaradi pomanjkanja goriva bodo kmalu prenehali delovati električni generatorji v dveh bolnišnicah na jugu enklave, kar bo močno okrnilo njihovo delovanje. Hamas je katarskim posrednikom predložil nove predloge za prekinitev ognja v Gazi, ki jih Izrael že preučuje. O njih bo danes razpravljal varnostni kabinet, prav tako naj bi o njih premier Benjamin Netanjahu razpravljal tudi s predsednikom ZDA Joejem Bidnom.

Izraelska vojska je danes izvedla obsežne napade na mesto Gaza na severu enklave. V napadih na mestno tržnico so bile po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa ubite štiri osebe, več pa je bilo ranjenih. Vojska je napadla tudi stavbe v dveh okrožjih in šolo na vzhodu mesta, ki je nudila zatočišče razseljenim Palestincem. Ti napadi so prav tako terjali več smrtnih žrtev.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem opozorilo, da bodo v le nekaj urah zaradi pomanjkanja goriva prenehali delovati električni generatorji v bolnišnici Naser v mestu Han Junis na jugu enklave. Naser je sicer edina glavna bolnišnica, ki kljub splošnem pomanjkanju zdravil in opreme zagotavlja storitve pacientom iz Han Junisa.

V luči tega je ministrstvo vse mednarodne in humanitarne organizacije pozvalo, naj zagotovijo dobavo goriva v Gazo, poroča katarska televizija Al Džazira. Izrael od začetka trenutne vojne omejuje in onemogoča dobave goriva v enklavo.

Zaradi pomanjkanja goriva, potrebnega za delovanje generatorjev, bo v roku 24 ur svoje delovanje morala ustaviti tudi kuvajtska terenska bolnišnica v bližini Rafe.

Na območju Gaze sicer trenutno deluje le 15 od 36 bolnišnic, vse pa se soočajo s pomanjkanjem osebja in medicinske opreme.

Bolnišnica Naser
Bolnišnica Naser (Foto: PROFIMEDIA)

Od začetka vojne v Gazi je v palestinski enklavi po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti življenje izgubilo 38.011 Palestincev, 87.445 pa je bilo ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih 58 ljudi, 179 pa ranjenih.

Na mizi novi predlogi Hamasa za prekinitev ognja, Izrael jih preučuje

Hamas je v sredo katarskim posrednikom predložil nove predloge za prekinitev ognja v Gazi. Izrael jih že preučuje, o njih pa je razpravljal tudi varnostni kabinet. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril napotitev pogajalske ekipe na nove pogovore, a poudaril, da bo vojno končal šele z izpolnitvijo vseh ciljev.

Odločitev o obnovitvi pogajanj z izraelske strani je Netanjahu v današnjem telefonskem pogovoru naznanil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, kar je slednji pozdravil, poroča katarska televizija Al Džazira.

Lokacija pogajanj sicer zaenkrat ostaja neznanka. Od začetka trenutnega konflikta so pogovori potekali v egiptovskem Kairu in katarski Dohi.

Podrobnosti o predlogih za zdaj še niso znane. Kot je sicer ob sklicevanju na izraelske uradnike poročala izraelska televizija Kanal 12, naj bi Hamas umaknil zahtevo za zagotovila, da bo Izrael končal vojno in se v celoti umaknil iz Gaze.

Hamas se je z novimi predlogi odzval na načrt ameriškega predsednika, ki je konec maja predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno prekinitvijo ognja za šest tednov.

V tem času bi bila izpuščena določena skupina izraelskih talcev, ki ostajajo ujeti v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno zaustavili, osvobodili bi še vse preostale talce. V tretji in zadnji fazi pa bi se začela obnova območja Gaze.

Gaza
Foto: Mahmoud Issa/REUTERS

Hamas sicer že dlje časa poudarja, da mora vsak dogovor zagotoviti končanje vojne in popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Izrael medtem kot pogoje za dosego trajnega premirja postavlja uničenje Hamasa in izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje.

Hezbolah z obsežnimi napadi na izraelske položaje

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah proti položajem izraelske vojske izstrelilo več kot 200 raket in več eksplozivnih brezpilotnih letalnikov. Gre za nov povračilni napad, potem ko je izraelska vojska ubila enega od višjih poveljnikov tega šiitskega gibanja. Izrael je že odgovoril z lastnimi napadi na jug Libanona.

Mednarodna skupnost je v zadnjem času vse bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji, in svari pred širjenjem konflikta iz Gaze v Libanon.

V več kot osmih mesecih od začetka vojne v Gazi je bilo v Libanonu v izraelskih napadih ubitih najmanj 496 ljudi. Na izraelski strani so medtem zabeležili najmanj 15 smrtnih žrtev med vojaki in 11 med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!