Na Mont Blancu pogrešajo štiri alpiniste: reševanje ovira vreme

Svet 08. Sep 202414:52 > 19:43 0 komentarjev
Mont Blanc
Foto: PROFIMEDIA

Na gori Mont Blanc pogrešajo štiri alpiniste. Italijanska plezalca sta zaradi slabega vremena v soboto obtičala blizu vrha na več kot 4500 metrih nadmorske višine, za pogrešana južnokorejska državljana pa gorski reševalci iz doline Aoste nimajo podatkov, kje sta.

Gorski reševalci so se zjutraj do italijanskih alpinistov, ki sta v soboto prosila za pomoč, poskušali povzpeti peš, a so morali odnehati zaradi prezahtevnih vremenskih razmer.

Francoski mediji so kasneje poročali, da sta poleg omenjenih alpinistov na gori obtičala še dva korejska alpinista, ki pa so ju gorski reševalci iz francoskega Chamonixa danes uspeli rešiti med “kratkim vremenskim oknom”.

V reševanje se je vključilo šest reševalcev in helikopter. Alpinista so našli na nadmorski višini 4100 metrov ter ju prepeljali v bolnišnico. Eden je bil izčrpan, drugi, ki je bil lažje poškodovan, pa je lahko hitro zapustil bolnišnico Sallanches, so sporočili.

Poslabšanje vremenskih razmer z vetrom, dežjem in nevihto pa je preprečilo, da bi reševalci dosegli preostali dve navezi bližje vrhu Mont Blanca. “Stik ni bil mogoč z dvema drugima navezama, od katerih reševalna enota ni slišala od sobote zvečer,” so danes zvečer sporočili reševalci v Chamonixu. Kot so zatrdili, so pripravljeni posredovati takoj, ko bodo razmere dopuščale.

V zadnjem obdobju se je na Mont Blancu, ki leži v Alpah na meji med Italijo in Francijo, zgodilo več nesreč s smrtnim izidom. Avgusta je velik kos ledu, ki se je odtrgal od ledenika na Mont Blancu, zahteval življenje enega alpinista, štirje pa so bili poškodovani.

Najvišja gora Evrope zahodno od Kavkaza je z več kot 4800 metri višine izjemno izpostavljena vremenskim razmeram.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!