Na Mount Everestu našli stopalo, ki bi lahko razrešilo sto let staro skrivnost

Svet 11. Okt 202417:24 0 komentarjev
Stopalo Mount Everest
Foto: Jimmy Chin/@jimmychin/INSTAGRAM

Čeprav trupla na Mount Everestu niso nič nenavadnega, pa bi lahko stopalo, ki so ga tam našli prejšnji mesec, razrešilo eno največjih skrivnosti v svetu alpinizma. Če se izkaže, da pripada sto let pogrešanemu britanskemu alpinistu in da mu je pred smrtjo uspelo osvojiti vrh, bi to pomenilo, da se je prvi uspešni vzpon na najvišjo goro sveta v resnici zgodil tri desetletja prej, kot je veljalo do sedaj.

Prejšnji mesec je skupina alpinistov, ki je na Mount Everestu snemala dokumentarni film za National Geographic, naletela na stopalo. To je bilo prej zamrznjeno v ledeniku, a je zaradi taljenja ledu pokukalo na plano.

Kot piše BBC, bi lahko stopalo pripadalo britanskemu alpinistu, pogrešanemu že sto let.

Andrew Comyn “Sandy” Irvine se je na Everest podal junija 1924 s plezalnim partnerjem Georgem Malloryjem, ko je za njima izginila vsaka sled. Malloryjevo truplo so leta 1999 našli, Irvinovega pa nikoli.

George Mallory in Andrew Irvine
George Mallory in Andrew Irvine (Foto: PROFIMEDIA)

Na Mount Everestu naj bi glede na himalajske baze podatkov doslej umrlo okoli 340 ljudi, od tega naj bi bilo 200 trupel še vedno tam. Zakaj je torej sto let staro stopalo nekaj posebnega?

Vrh Everesta osvojili 29 let prej?

Irvine in Mallory sta se na Everest odpravila 29 let, preden je do vrha prvič v zgodovini uspelo priti Edmundu Hillaryju in Tenzingu Norgayu.

Če se izkaže, da je britanskima alpinistoma – čeprav vzpona nista preživela – pred smrtjo uspelo priti do vrha, bi to pomenilo, da bi laskav naslov prvih alpinistov, ki sta dosegla vrh Everesta, pripadel njima.

Da bi to skrivnost razrešili, so Irvinove ostanke alpinisti skušali najti več desetletij. Po poročanju BBC naj bi alpinist s seboj namreč nosil fotoaparat z nerazvitim filmom, katerega fotografije bi lahko potrdile, ali jima je z Malloryjem uspelo priti do vrha ali ne.

Kot je navedel National Geographic, se britanske oblasti trenutno trudijo potrditi identiteto lastnika stopala s pomočjo analize DNK vzorca. Ekipa je sicer prepričana, da gre za Irvina – na nogavici v škornju je namreč izvezeno ime A. C. Irvine.

Stopalo Mount Everest
Foto: Jimmy Chin/@jimmychin/INSTAGRAM

Irvina in Malloryja so zadnjič videli 8. junija 1924, preden sta se podala na odpravo. Irvine je bil tedaj star 22 let.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!