Poplave v Romuniji, na Poljskem in Češkem: evakuacije, neurja in smrtne žrtve

Svet 14. Sep 202411:41 > 18:46 0 komentarjev
poplave češka
Foto: Profimedia

Zaradi obilnih padavin so na Češkem in Poljskem reke prestopile bregove, deset tisoči so brez elektrike, prebivalce pa evakuirajo. Najhujše šele prihaja, opozarjajo vremenoslovci.

Na Češkem se zaradi obilnih padavin danes spopadajo s poplavami, brez elektrike pa je ostalo več deset tisoč ljudi. O poplavah poročajo tudi iz Poljske, kjer ponekod na jugu države evakuirajo prebivalce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževje še nadaljevalo.

Zaradi podrtih dreves, razmočenih tal in močnega vetra je na Češkem brez elektrike ostalo več kot 60.000 gospodinjstev. Najbolj prizadeto je območje okoli mesta Usti nad Labo na severozahodu države na meji s Saško, kjer je brez elektrike ostalo več kot 20.000 gospodinjstev.

Oblasti so najvišjo stopnjo poplavne ogroženosti razglasile v okoli 35 krajih po državi, poročanje češke tiskovne agencije CTK povzema dpa.

Močno deževje je povzročilo naraščanje vodostaja ene od največjih čeških rek Laba, zaradi narasle reke Vltave pa se na poplave pripravljajo tudi v Pragi.

poplave češka poplave češka
Foto: Profimedia
poplave poljska poplave poljska
Foto: Profimedia
poplave češka poplave češka
Foto: Profimedia
poplave češka poplave češka
Foto: Profimedia
poplave češka poplave češka
Foto: Profimedia
poplave češka poplave češka
Foto: Profimedia

V češki prestolnici so tako začasno ustavili ladijski promet in dvignili protipoplavne ograde. Za javnost so zaprli nasipe in živalski vrt, so po poročanju britanske mreže BBC sporočile oblasti. Vremenoslovci so po poročanju dpa opozorili, da bodo vodostaji rek na Češkem še naraščali, v Pragi pa da bodo vrhunec predvidoma dosegli v nedeljo zjutraj.

Evakuacije so se začele tudi na Poljskem, saj so reke narasle do nevarnih vrednosti. V regiji Opole na jugozahodu Poljske so začele tudi prestopati bregove. Reka Odra, ki ima običajen vodostaj okoli štiri metre, bi do ponedeljka lahko narasla na največ šest metrov, je sporočila mestna uprava.

Oblasti so sporočile, da je količina padavin v tem delu države že presegla rekordno količino padavin iz t. i. tisočletnih poplav leta 1997, ki so povzročile veliko škodo.

V poljski vasi Jarnoltowek blizu čeških Mikulovic so meteorologi izmerili 161,5 milimetra padavin, zaradi česar je župan odredil evakuacijo vasi in še dveh občin ob eni od tamkajšnjih rek.

V bližnji vasi Glucholazy so že pred tem evakuirali približno 400 prebivalcev. Območje je obiskal tudi poljski notranji minister Tomasz Siemoniak. Na družbenem omrežju X je davi objavil fotografije reševanja in sporočil, da so v vas poslali približno 100 gasilcev in 60 policistov. Razmere so najtežje v okrožju okoli Prudnika na meji s Češko in v sosednjem okrožju Nysa, je popoldne opozoril Siemoniak. “Prihodnje ure bodo težke. Pričakovati je treba veliko novih incidentov in nevarnosti. Ponovno pozivam prebivalce in občane, da poslušajo navodila pristojnih, predvsem pri evakuaciji,” je dejal.

Premier Donald Tusk pa je sporočil, da se bo udeležil sestanka s pristojnimi službami v Nysi. “Pred nami je kritična noč, potrebna je popolna mobilizacija,” je zapisal na družbenih omrežjih, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Poljska televizija TVP je objavila posnetke vasi Laka Prudnica, kjer je reka Zloty Potok prestopila bregove in poplavila ulice, vrtove in hiše. Lokalna policija je odsvetovala potovanje v regijo. Zaradi visokega vodostaja reke Opave na meji s Češko so začasno zaprli tri tamkajšnje mejne prehode, poroča dpa.

Lokalne meteorološke postaje so v petek ocenile, da bi lahko v 72 urah v gorovju na poljsko-češki meji padlo do 400 litrov dežja na kvadratni meter. V nedeljo bi lahko postale kritične tudi razmere na vzhodu sosednje Nemčije.

V Romuniji več mrtvih

V Romuniji so zaradi poplav, ki jih je povzročilo močno deževje, umrli najmanj štirje ljudje. Pripadniki reševalnih služb so jih našli na območju jugovzhodne regije Galati, ki so jo poplave tudi najbolj prizadele, poročajo tuje tiskovne agencije.

romunija poplave
Poplave v Romuniji (Foto: Profimedia)

Reševalci so na 19 območjih v vzhodnem delu države z njihovih domov rešili več deset ljudi. Reševalne službe so objavile tudi videoposnetek s poplavljenimi hišami v eni od vasi ob reki Donavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V vasi Slobozia Conachi v regiji Galati je poplavljenih 700 hiš, po besedah tamkajšnjega župana Emila Dragomirja pa gre za “katastrofo izrednih razsežnosti”. “Pred 11 leti smo že imeli poplave, a ni bilo tako hudo,” je dodal.

Žrtve so večinoma starejši ljudje, med njimi tudi dve ženski, stari 96 in 86 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gladina vode je v prizadetih vaseh dosegla do 1,7 metra, ljudje pa so plezali na strehe, da bi se izognili poplavam. Prizadeto območje je danes obiskal romunski premier Marcel Ciolacu, ki je odpovedal načrtovane obveznosti, da bi si ogledal posledice poplav. Predsednik države Klaus Iohannis pa je izrazil svoje sožalje družinam žrtev poplav, poroča AFP. “Znova se soočamo z učinki podnebnih sprememb, ki so vse bolj prisotne na evropski celini,” je dejal.

Ciklon Boris je od četrtka prinesel močan veter in obilno deževje v več srednjeevropskih držav. O poplavah danes že poročajo iz Poljske in Češke, nanje pa se pripravljajo tudi v drugih državah, med drugim v Avstriji in Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!