Na Portugalskem se besneči plameni nevarno približujejo naseljem

Svet 18. Sep 202413:32 0 komentarjev
požar se približuje hišam
Foto: PROFIMEDIA

Na Portugalskem se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji, ki se nevarno približujejo nekaterim naseljem, zato so ponekod odredili evakuacijo.

Na Portugalskem so zaradi gozdnih požarov, ki že več dni divjajo v osrednjem in severnem delu države, odredili nove evakuacije. Razmere so posebej zahtevne v mestu Arouca v okrožju Aveiro. Z več kot 40 aktivnimi požari po državi se bori približno 3.900 gasilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove evakuacije so izvedli v torek zvečer v občini Gondomar pri Portu. Po državi je sicer po današnjih podatkih portugalske civilne zaščite trenutno aktivnih 42 gozdnih požarov, s katerimi se spopada približno 3900 gasilcev z več kot 1000 vozili.

Razmere so posebej zahtevne v Arouci v okrožju Aveiro južno od Porta, ki so ga gozdni požari močno prizadeli. Po podatkih Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS) je tam od ponedeljka zgorelo že okoli 20.000 hektarjev zelenih površin.

V požarih, ki so Portugalsko zajeli konec tedna, je življenje izgubilo sedem ljudi, med njimi štirje gasilci. V ponedeljek je Lizbona v okviru mehanizma civilne zaščite EU zaprosila za pomoč tudi članice povezave.

ljudje in požar v ozadju ljudje in požar v ozadju
Foto: PROFIMEDIA
gasilec na prizorišču požara gasilec na prizorišču požara
Foto: PROFIMEDIA
ljudje opazujejo dim ljudje opazujejo dim
Foto: PROFIMEDIA

Letos se Portugalska sicer ne sooča s tako velikim številom gozdnih požarov kot v preteklih letih. Po uradnih podatkih je bilo do konca avgusta prizadetih nekaj več kot 10.000 hektarjev površin, kar je najnižja številka po letu 2014.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!