Na severu Kalifornije zaradi divjanja požarov množične evakuacije

Svet 27. Jul 202411:00 0 komentarjev
Gozdni požari v Kaliforniji
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Zaradi obsežnih gozdnih požarov, ki divjajo na severu Kalifornije, so oblasti evakuirale več kot 4.000 ljudi. Gašenje požarov ovirajo močni vetrovi in izjemno sušne razmere. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je požar, ki trenutno obsega 97.000 hektarjev kalifornijskega gozda, najbolj obsežen v tem poletju.

“Požar se hitro širi, v eni uri namreč zavzame povprečno 4.000 ali 5.000 arov terena,” je v petek dejal gasilski poveljnik Billy See. Čeprav je na terenu trenutno več kot 1.700 gasilcev, pod nadzorom ni niti manjši delež gorečega terena.

Oblasti so evakuirale 4.000 prebivalcev mestec Cohasset in Forest Ranch ter 400 prebivalcev naselja Chico. Po navedbah oblasti je požar uničil vsaj 134 stavb.

“Požar preizkuša naše strategije, ampak iščemo priložnosti, da prerazporedimo naše zmogljivosti,” je za ameriške medije dejal eden od gasilskih poveljnikov.

Gozdni požari Gozdni požari
Foto: Fred Greaves/REUTERS
Gozdni požari v Kanadi Gozdni požari v Kanadi
Foto: Amber Bracken/Pool via REUTERS
Gozdni požari v Oregonu Gozdni požari v Oregonu
Foto: Matt Mills McKnight/REUTERS
Gozdni požari v Kaliforniji Gozdni požari v Kaliforniji
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Požari so začeli divjati v sredo v bližini naselja Chico, v le nekaj urah pa so se močno razširili na okoliške gozdove. V samo dveh dneh so požari postali dvajseti najobsežnejši v zgodovini Kalifornije, navaja AFP.

Nacionalna vremenska služba je za več predelov v severnokalifornijski regiji v petek izdala rdeče opozorilo zaradi velike možnosti širjenja požarov.

Policija je v četrtek sicer pridržala 42-letnika, ki ga sumijo, da je ogenj zanetil, ko je svoj goreči avto potisnil v brezno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!