Na Slovaškem začela veljati sporna nova zakonodaja o javni RTV

Svet 02. Jul 202410:43 4 komentarji
Protest na Slovaškem proti preoblikovanju javne RTV.
Foto: PROFIMEDIA

Na Slovaškem je v ponedeljek začela delovati preoblikovana javna radiotelevizija STVR. Gledalcem razlike še ni uspelo opaziti, saj slovaška nacionalka še vedno uporablja staro ime in grafično podobo. Preoblikovanje prinaša več vpliva politiki, do spremembe pa so bili kritični novinarji in medijske organizacije.

Slovaška javna radiotelevizija RTVS se je v ponedeljek formalno preoblikovala v novo medijsko hišo STVR. Z nedeljskim podpisom predsednika Petra Pellegrinija se je zaključil postopek sprejemanja zakona, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, saj da ta ogroža neodvisnost medijev in ustvarja vladi naklonjen medij.

Gledalci in poslušalci javne radiotelevizije v ponedeljek niso mogli zaznati spremembe, saj so televizijski programi še naprej predvajali logotip RTVS, radio je oddajal na isti frekvenci, tudi spletna stran še naprej uporablja isto grafično podobo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Za sporni zakon je pred dvema tednoma glasovalo vseh 78 poslancev treh vladajočih socialdemokratskih in nacionalističnih strank. Opozicijski poslanci so protestno zapustili dvorano in bojkotirali glasovanje, zakon pa bodo dali na ustavno presojo.

Poleg preoblikovanja javnega medija zakon omogoča tudi predčasno odstavitev generalnega direktorja, ki ga bo po novem volil devetčlanski svet.

Pellegrini je v ponedeljek opravičeval svoj podpis, češ da nov zakon ne ogroža svobode govora, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Proti zakonu se je sicer izrekla njegova predhodnica Zuzana Čaputova. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) pa ga je označila za grožnjo neodvisnosti medijev. Ministrica za kulturo Martina Šimkovičova je poudarjala, da želi vlada z zakonom okrepiti javnopravni značaj javne radiotelevizije ter zagotoviti spoštovanje pluralizma in načela demokracije. V trenutni vladi so namreč prepričani, da je bila RTVS do njih preveč kritična.

Potem ko se je v začetku leta na pozive opozicije k protestom proti načrtovanemu preoblikovanju RTVS večkrat odzvalo več deset tisoč ljudi, je gibanje po porazu opozicije na predsedniških volitvah aprila in poskusu atentata na predsednika vlade Roberta Fica 15. maja izgubilo zagon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje