Na tisoče protestnikov v Franciji proti dodatnim omejitvam za necepljene

Koronavirus 09. Jan 202208:47 0 komentarjev
protest v Francoiji
Stephane Mahe/REUTERS

V Franciji so v soboto potekali množični protesti proti načrtom vlade, da bi še dodatno zaostrili pogoje za necepljene proti covidu-19. Na ulice francoskih mest se je podalo več kot 100.000 ljudi, ki jih je razburila tudi izjava predsednika Emmanuela Macrona, da bo močno otežil življenje necepljenim.

Protesti so bili namenjeni predvsem novemu zakonu, ki predvideva, da bo za obisk restavracij, kulturnih dogodkov ali pa tudi uporabo medkrajevnih vlakov mogoč samo za polno cepljene in prebolevnike. Negativen test na novi koronavirus pa ne bo več zadostoval.

Narodna skupščina je zakon v prvem branju potrdila v četrtek, o njem pa bo zdaj odločal še senat. V veljavo naj bi po načrtih stopil že 15. januarja, vendar se bo to najverjetneje vsaj za nekaj dni še zavleklo.

Po ocenah predstavnikov notranjega ministrstva se je sobotnih protestov po vsej Franciji udeležilo okoli 100.000 ljudi, od tega samo v Parizu okoli 18.000. Okoli 6.000 se jih je zbralo tudi v Toulonu. Prišlo je tudi do izgredov in policija je v prestolnici prijela deset ljudi, še drugod pa skupaj 24. Okoli deset policistov je bilo pri tem ranjenih. V Montpellierju je policija uporabila tudi solzivec.

Francija se sicer sooča z novim valom hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom, ki ga poganja predvsem močno nalezljiva različica omikron. Samo v soboto so poročali o 303.669 novih primerov okužbe v enem dnevu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!