Na vidiku velika sprememba: proizvodnja slavnih kock bo kmalu drugačna

Svet 28. Avg 202417:09 1 komentar
Lego kocke
Foto: PROFIMEDIA

Slavne Lego kocke bodo kmalu drugačne. Njihov proizvajalec je namreč napovedal, da jih bodo od leta 2032 proizvajali le še iz trajnostne plastike. Slednja je od običajnih surovin precej dražja, a izvršni direktor Lega podražitev, ki bi jih občutili kupci, ne napoveduje.

Proizvajalec slavnih kock Lego je napovedal, da bo do leta 2032 kocke izdeloval le iz obnovljivih virov in reciklirane plastike. Kot piše CNN, so novico sporočili po tem, ko so z dobavitelji podpisali sporazume za zagotovitev dolgoročne dobave.

Lego je že nekaj časa poskušal iz svoje proizvodnje umakniti fosilna goriva, ki so potrebna za proizvodnjo plastike za plastične kocke. Podjetje je preizkušalo več kot 600 različnih materialov iz katerih bi lahko izdelovali nove bolj trajnostne kocke. Alternativo so kar nekaj časa iskali v plastiki PET, iz katere se izdelujejo plastenke. Kot še piše CNN, so idejo opustili, saj bi vse skupaj okolje le še bolj obremenilo.

Dansko podjetje zdaj želi postopoma zmanjšati vsebnost naftnih derivatov v svojih igračah in jih nadomestiti s certificirano obnovljivo plastično smolo, za katero pa naj bi podjetje plačevalo do 70 odstotkov več, kot je plačevalo doslej. “To pomeni znatno povečanje stroškov proizvodnje Lego kock,” je za Reuters povedal izvršni direktor Lega Niels Christiansen.

Ob tem je dejal še, da bo do leta 2026 obnovljiva že več kot polovica te ključne surovine za proizvodnjo kock. Legov direktor je v izjavah za Reuters nakazal, da prehod na obnovljive surovine ne bo višal končnih cen njihovih setov kock. Christiansen ob tem ni razkril natančnih podatkov o ceni, količini in dobaviteljih obnovljive plastike.

Lego kocke
Foto: PROFIMEDIA

Dobavitelji obnovljivih plastičnih smol, ki jih uporablja Lego, namesto nafte uporabljajo odpadna kuhinjska olja in maščobo iz prehranske industrije ter reciklirano plastiko.

Trg za reciklirano ali obnovljivo plastiko je še v povojih. Kot piše Reuters, gre namreč večina razpoložljivih surovin za obnovljivo plastiko v proizvodnjo subvencioniranega biodizelskega goriva, ki ga dodajajo običajnim pogonskim gorivom. Vse to pa se kaže tudi na ceni. Po podatkih največjega svetovnega proizvajalca obnovljivih surovin Neste je plastika iz obnovljivih surovin dvakrat ali trikrat dražja od običajne.

Lego sicer ni edini proizvajalcev igrač, ki začenja prehod na okolju prijaznejše surovine. Podjetje Hasbro je v nekatere igrače začelo dodajati materiale rastlinskega izvora ali reciklirane materiale, vendar pri zelenem prehodu ni določilo konkretnih ciljev. Drugi pomembni proizvajalec igrač Mattel medtem načrtuje, da bo do leta 2030 v vseh izdelkih uporabljal le trajnostno plastiko, še piše Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje