Na volitvah v Tuniziji ob izjemno nizki udeležbi slavil dosedanji predsednik

Svet 07. Okt 202422:15 0 komentarjev
Kais Saied
Kais Saied med dvema varnostnikoma (Foto: PROFIMEDIA)

Dosedanji tunizijski predsednik Kais Saied je zmagovalec nedeljskih volitev. Ob izjemno nizki volilni udeležbi, ki je bila 28,8-odstotna, je zbral 90,7 odstotka glasov.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Tuniziji je bil za nov mandat izvoljen sedanji predsednik Kais Saied, ki je prejel 90,7 odstotka glasov, je danes sporočila tamkajšnja volilna komisija. Volilna udeležba je bila 28,8-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Saied je zmagal z veliko prednostjo, kar so mu napovedovali že pred volitvami, saj je volilna komisija več njegovim vidnejšim kritikom in izzivalcem zavrnila kandidaturo. Njegova izzivalca sta bila sicer nekdanja poslanca Ajači Zamel in Zuhair Magzaui. Zamel je dobil 7,35, Magzaui pa 1,97 odstotka glasov, je sporočila volilna komisija.

Saied, nekdanji profesor prava, je leta 2019 slavil na predsedniških volitvah predvsem zaradi jeze in razočaranja javnosti nad politično elito. Julija 2021 je odstavil vlado, zamrznil delo parlamenta in si prisvojil široka pooblastila.

Marca 2022 je nato razpustil parlament, julija 2022 pa je slavil zmago na referendumu o novi ustavi. Ta je še dodatno okrepila moč predsednika, ki po novem poveljuje vojski, lahko imenuje vlado brez odobritve parlamenta in ga je praktično nemogoče odstaviti s položaja. Svoje poteze je takrat označil kot nujne za rešitev države iz dolgotrajne politične in gospodarske krize.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!