Članice Nata bodo Ukrajini namenile za 40 milijard evrov vojaške pomoči

Svet 10. Jul 202418:27 > 23:12 11 komentarjev
NAto
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji držav članic zveze Nato so se danes na vrhu v Washingtonu zavezali, da bodo v prihodnjem letu Ukrajini namenili za najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči. Obenem so ustanovili Natovo poveljstvo za usklajevanje vojaške pomoči Kijevu, zagotovili pa so tudi, da je pot Ukrajine v zavezništvo nepovratna.

Voditelji, med njimi slovenski premier Robert Golob, so danes na vrhu v ZDA sprejeli skupno izjavo, v kateri so se zavezali k nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

V ta namen so ustanovili posebno Natovo poveljstvo za usklajevanje zahodne pomoči Ukrajini in urjenja njenih vojakov. Cilj poveljstva, imenovanega NSATU, je zagotoviti, da bo pomoč Kijevu bolj predvidljiva, vzdržna in usklajena. Podpora bo v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov, piše v izjavi.

Obenem so se predsedniki vlad in držav članic Nata zavezali k dolgoročni varnostni pomoči Ukrajini. “Zaveznice nameravajo v prihodnjem letu nameniti financiranje v višini najmanj 40 milijard evrov, pri čemer si bodo sorazmerno razdelile breme,” so še zapisali voditelji.

Prav tako so pozdravili odločitev generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da v Kijev pošlje visokega predstavnika zavezništva.

Kot je že ob prihodu na današnji del zasedanja povedal Stoltenberg, je vsa podpora namenjena temu, da se Ukrajina približa zavezništvu in nekoč postane članica. Voditelji so v izjavi pozdravili konkreten napredek, ki ga je Kijev od lanskega vrha v Litvi naredil pri sprejemanju reform na področju demokracije, gospodarstva in varnosti.

“Ukrajino bomo ob nadaljevanju tega pomembnega dela še naprej podpirali na njeni nepovratni poti k polni vključitvi v evroatlantski prostor, vključno s članstvom v Natu,” so poudarili. Ponovili so, da bodo Kijev v zavezništvo povabili, ko se bodo o tem strinjale članice in ko bodo izpolnjeni pogoji.

Nato Ukrajina
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo je osrednja tema tridnevnega vrha zveze Nato, s katerim obeležujejo tudi 75. obletnico ustanovitve zavezništva. V četrtek se jim bo v okviru zasedanja Sveta Nato-Ukrajina pridružil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Danes so razpravljali še o krepitvi odvračalne in obrambne drže Nata, s poudarkom na krepitvi obrambnih izdatkov držav članic. V četrtek imajo se bodo sestali s kolegi iz indijsko-pacifiške regije.

“Gre za zgodovinski vrh”

“To bo zgodovinski vrh, saj praznujemo 75-letnico najuspešnejšega zavezništva v zgodovini. Vendar pa ne bomo samo praznovali, ampak bomo sprejemali tudi pomembne odločitve za prihodnost na področju obrambe in odvračanja, podpore Ukrajini in poglobitve partnerstev, predvsem z našimi partnericami v azijsko-pacifiški regiji,” je ob prihodu na osrednji del tridnevnega zasedanja, ki je zanj zadnji, povedal Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Glede nadaljnje podpore Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo je povedal, da na vrhu pričakuje sprejetje celovitega svežnja, sestavljenega iz petih delov. Eden od teh delov je po njegovih besedah Natovo poveljstvo, namenjeno usklajevanju vojaške pomoči Ukrajini in urjenja njenih vojakov. Drugi element je dolgoročna zavezanost pomoči Ukrajini. V svežnju so še napovedi dodatne vojaške pomoči, tudi na področju zračne obrambe, ter dvostranski varnostni sporazumi med državami članicami in Ukrajino.

Poleg tega vključuje vzpostavitev novega centra za usposabljanje na Poljskem, s katerim želijo zagotoviti interoperabilnost med Natovimi in ukrajinskimi silami. “Vseh pet elementov skupaj obenem predstavlja močan most do ukrajinskega članstva v Natu. Prepričan sem, da bodo vse zaveznice ponovile svojo zavezanost temu, da bo Ukrajina postala članica Nata,” je povedal generalni sekretar. Ob prihodu na prizorišče je Stoltenberg pojasnil, da pogajanja o delu sklepne izjave glede članstva Ukrajine še potekajo.

Joe Biden in Jens Stoltenberg
Foto: Leah Millis/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje