Na vzhodu Litve začeli graditi oporišče za nemške vojake

Svet 20. Avg 202419:17 1 komentar
Gradnja vojaškega oporišča v Litvi
Foto: REUTERS/Janis Laizans

Obrambna pozornost zveze Nato se je po ruskem napadu na Ukrajino močno usmerila k vzhodu Evrope, kamor so zaveznice začele pošiljati svoje vojake. Danes so v Litvi začeli graditi oporišče, ki bo gostilo 4.000 nemških vojakov, kar bo prva stalna napotitev nemške vojske v tujino po drugi svetovni vojni.

Na vzhodu Litve so v ponedeljek začeli graditi vojaško oporišče, v katerem bo nameščenih 4.000 nemških vojakov v bojni pripravljenosti. Oporišče naj bi končali do konca leta 2027, takrat pa bo s prihodom nemške vojske to prva stalna napotitev nemških vojakov v tujini po drugi svetovni vojni, piše tiskovna agencija Reuters.

Vodja litovskih obrambnih struktur Raimundas Vaiksnoras je ocenil, da bo država v naslednjih treh letih za razvoj baze porabila več kot milijardo evrov, kar bo eden največjih gradbenih projektov v njeni zgodovini. “Nemška brigada bo delovala kot zagotovilo za naše prebivalstvo in kot odvračilni ukrep za Rusijo,” je še dejal po poročanju Reutersa.

Nemčija se je za napotitev vojakov v Litvo in gradnjo oporišča odločila lani. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev takrat primerjal z napotitvijo zavezniških sil v Zahodno Nemčijo v času hladne vojne.

Nemško oporišče bo stalo v kraju Rudninkai, ki je blizu prestolnice in le 20 kilometrov oddaljen od meje z rusko zaveznico Belorusijo. Baza bo po poročanju Reutersa obsegala tudi garaže in objekte za vzdrževanje tankov ter strelišča različnih velikosti. Poleg 4.000 vojakov bo na drugih lokacijah v Litvi nameščenih še približno tisoč nemških vojaških in civilnih pogodbenikov.

Projekt na vzhodnem krilu zveze Nato pa spremlja tudi nekaj negotovosti. Kot poroča Reuters, je Litva za zdaj sklenila pogodbe za gradnjo le ene petine vseh objektov v vojaški bazi, kar vzbuja dvome, da bo kompleks zgrajen do konca leta 2027. Obrambni minister Laurynas Kasciunas je novinarjem povedal, da bo njegov resor naročila za preostala dela oddal do konca leta.

Nekaj težav je tudi na nemški strani. V zaupnem osnutku proračuna, ki so ga pridobili pri Reutersu, je nemška vlada parlament zaprosila za odobritev 2,93 milijarde evrov, s katerimi bi kupila 105 tankov leopard 2. Del teh bi šel tudi v litovsko bazo. A spori okoli proračuna, ki spremljajo nemško koalicijo, ogrožajo obljubo Berlina, da bo nadgradil svojo vojsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje