Na Zahodnem bregu med protestom ubili ameriško aktivistko

Svet 06. Sep 202417:43 2 komentarja
Ambulanta
Foto: Ammar Awad/REUTERS

Na okupiranem Zahodnem bregu so med protestom ustrelili 26-letno Američanko, ki je nato v bolnišnici zaradi hudih poškodb glave umrla.

Med protestom proti širjenju judovskih naselbin v mestu Beita blizu Nablusa na Zahodnem bregu so ustrelili 26-letno ameriško aktivistko Aysenur Ezgi Eygi, ki se je rodila v Turčiji, poroča BBC.

Po poročanju lokalnih medijev so aktivistko ustrelili izraelski vojaki. Ranjeno so prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer je zaradi hudih poškodb umrla. Vodja bolnišnice Fouad Naffa je potrdil, da je ameriška državljanka umrla zaradi strela v glavo. Izraelske obrambne sile so naknadno sporočile, da preverjajo poročila o “tujem državljanu, ki je umrl v streljanju”. Dodali so, da podrobnosti preverjajo.

V zadnjih tednih se močno slabšajo tudi varnostne razmere na okupiranem Zahodnem bregu, kjer lokalnemu palestinskemu prebivalstvu še bolj kot sicer grozi uničenje in prisilno razseljevanje.

Po poročanju palestinskih medijev je 26-letnica sodelovala v kampanji za zaščito palestinskih kmetov pred nasiljem izraelskih naseljencev. Danes je potekal protest proti širjenju judovskih naselbin. Po pisanju BBC Izrael zadnjih 50 let gradi naselbine na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, kjer zdaj živi več kot 700.000 Judov. Te naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite, takšno je med drugim tudi stališče Varnostnega sveta ZN, kar pa Izrael vztrajno zavrača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje