Nabrali skoraj 70 kilogramov gob: to jih je drago stalo

Svet 04. Okt 202409:24 0 komentarjev
Košara gob oziroma jurčkov
Foto: PROFIMEDIA

Štirje švicarski državljani so prišli v Schwarzwald v Nemčiji, da bi nabrali čim več gob, a se je njihov načrt končal precej drugače, kot so pričakovali. Nemški cariniki so jih ustavili pri prečkanju meje, v njihovem vozilu pa našli skoraj 70 kilogramov gob, kar je bistveno presegalo dovoljeno količino. Zaradi kršenja predpisov o varstvu narave so jih kaznovali s kar 7.000 evri globe, nabranih gob pa niso smeli obdržati.

Nemška carina je kaznovala štiri švicarske državljane s kar 7.000 evri globe, ker so skušali čez mejo prepeljati skoraj 70 kilogramov gob, nabranih v bližini Schwarzwalda.

Po poročanju nemškega portala Tagesschau so cariniki med pregledom odkrili večjo količino gob, med katerimi se je našel zaščiteni jurček.

Pristojne oblasti so poudarile, da so švicarski državljani precej presegli dovoljeno količino gob, ki jih je dovoljeno nabrati. Po zakonu o varstvu narave je namreč omejitev, da posameznik lahko v gozdu za lastne potrebe na dan nabere največ en kilogram gob. V tem primeru so nabiralci precej prekoračili to omejitev in se soočili s strogimi posledicami.

Z visoko globo – 7.000 evrov – je nemška carina poslala jasno sporočilo o ničelni toleranci do takšnih kršitev, piše Tagesschau. Glede na ceno jurčkov v Švici, ki znaša okoli 80 evrov za kilogram, bi bila ta količina potencialno zelo dobičkonosna.

Pristojni organi opažajo, da so se že v preteklosti pojavljali primeri, ko gobarji, zlasti iz Švice, niso spoštovali predpisov, zato so nadzor poostrili, še poroča portal.

BONUS VIDEO:

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!