Nad Črnim morjem vse več dronov ZDA, Rusija pa svari pred konfrontacijo z Natom

Svet 28. Jun 202414:01 > 15:30 8 komentarjev
MQ-9 Reaper drone
Ameriški dron MQ-9 Reaper (PROFIMEDIA)

Ozračje nad Črnim morjem v zadnjem času preletava vse več ameriških brezpilotnih letalnikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Washington je obtožilo, da z droni pomaga Kijevu pri izvajanju napadov na ruske cilje. Ob tem je opozorilo, da bi dejanja ZDA lahko vodila do neposredne konfrontacije med Moskvo in zvezo Nato.

“To kaže na vse večjo vpletenost ZDA in držav Nata v konflikt v Ukrajini na strani Kijeva. Takšni leti povečujejo verjetnost incidentov v zračnem prostoru z ruskimi letali, kar tudi povečuje tveganje neposrednega spopada med zavezništvom in Rusijo,” je sporočilo ministrstvo v Moskvi.

Ruski obrambni minister Andrej Belousov je medtem vojski naročil, naj pripravi “predloge za operativni odziv na tovrstne provokacije”, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Ameriški droni sicer pogosto preletavajo Črno morje, pri čemer Washington poudarja, da je to v skladu z mednarodnim pravom. Nad morjem je tudi prišlo do incidenta, ko so ruske sile marca lani prestregle ameriški dron MQ-9 Reaper.

V ruskem obstreljevanju Ukrajine pet mrtvih

V ruskem obstreljevanju ukrajinske regije Doneck so bile danes ubite štiri osebe, tri pa so bile ranjene, je sporočilo regionalno tožilstvo. “V kraju Nju Jork v Donecku je ruski izstrelek uničil vhod petnadstropne stavbe, pri čemer so bili ubiti štirje civilisti, stari od 43 do 76 let. Ranjeni sta bili 39-letna ženska in njena osemletna hčerka,” je pojasnilo regionalno tožilstvo. Drugi ruski izstrelek pa je ranil 45-letnega moškega.

V ruskem obstreljevanju regije Harkov je bila ubita 56-letna ženska, v Hersonu pa sta bili v obstreljevanju ranjeni dve osebi, so sporočile lokalne oblasti.

O napadih medtem poročajo tudi iz Rusije, kjer je zračna obramba po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi ponoči prestregla 25 ukrajinskih dronov. Eden od ukrajinskih dronov je sicer ob 3.35 po srednjeevropskem času zadel skladišče nafte v ruski regiji Tambov. “Izbruhnil je manjši požar, ki smo ga že omejili,” je dejal guverner regije Maksim Jegorov in dodal, da napad ni terjal žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje